Economic

Victor Parlicov: Posibilitatea de a livra gaze naturale în regiunea transnistreană există, însă nu sunt doritori de a-l livra gratuit în afară de Gazprom

Posibilitatea de a livra gaze naturale în regiunea transnistreană există, însă nu sunt doritori pe piață de a-l livra gratuit în afară de Gazprom, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în emisiunea „La 360 de grade” de Radio Moldova. În același timp, ministrul a precizat că cei din stânga Nistrului ar putea procura gaze naturale și acum, dacă ar plăti prețul de pe piață.

„Tehnic, posibilitatea de a livra gaze în regiunea transnistreană există. Doar că nu există doritori pe piață în afară de Gazprom de-al livra gratuit. Transnistria ar putea procura gaze și acum, dacă ar putea plăti prețul de pe piață. Toată economia Transnistriei este bazată pe resurse ieftine iar cea mai mare a bugetului este finanțată de livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului. Fără acest gaz gratuit, nu cred că consumatorii din regiunea Transnistreană ar putea rezista”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim că, din luna decembrie 2022, Republica Moldova primește de la concernul rus Gazprom o cantitate zilnică de 5,7 milioane de metri cubi de gaze. Acest volum este recepționat de Moldovagaz și direcționat către Tiraspoltransgaz pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv Centralei de la Cuciurgan, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

De la începutul războiului în Ucraina, Federația Rusă a redus livrările de gaze naturale către țara noastră. Pentru a asigura crearea și menținerea stocurilor de securitate, s-a decis ca Societatea pe Acțiuni „Energocom” să încheie acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare din țările vecine, inclusiv cu statele membre ale Uniunii Europene.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a precizat că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, rezerve care ar urma să fie suficiente până în luna martie.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult