Etnicii găgăuzi din Ucraina au devenit pro-ucraineni după invazia Federației Ruse, susține președintele Asociației Societăților de Găgăuzi
Agresiunea miliară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a schimbat considerabil mentalitatea, viziunile și preferințele geopolitice ale etnicilor găgăuzi din Ucraina. Viziunile pro-ruse ale acestora au început să dispară treptat încă din 2014, când a fost anexată ilegal peninsula Crimeea, iar după 24 februarie 2022 au devenit categoric pro-ucrainene și chiar antirusești. Sunt observațiile președintelui Asociației Societăților de Găgăuzi din Ucraina, Iuri Dimcioglo, invitatul emisiunii „Dimensiunea diplomatică”.
„Viziunile și mentalitatea au fost similare, dar după 2014, după acțiunile de agresiune, ocuparea Crimeii și regiunilor estice, găgăuzii au început radical să se schimbe. Ei au înțeles că Rusia nu este un prieten, ci un dușman, un ocupant. De aceea, mentalitatea și viziunile găgăuzilor din Ucraina au suferit schimbări serioase. Găgăuzii pro-ruși au început să dispară. După februarie 2022, ei au devenit pro-ucraineni și antiruși, aș putea spune, deoarece mulți găgăuzi au avut de suferit”, a declarat Iuri Dimcioglo.
Rusia folosește dezinformarea și propaganda pentru a-i manipula pe găgăuzii din Republica Moldova, este de părere Dimcioglo. Potrivit lui, viziunea oamenilor din Găgăuzia este profund influențată de partidele pro-ruse, care folosesc războiul informațional drept o armă. Această viziune pro-rusă, spune Iuri Dimcioglo, a fost formată de-a lungul anilor cu ajutorul partidelor care susțin o politică favorabilă Federației Ruse.
„Găgăuzii pro-ruși din Ucraina au dispărut practic complet. Ceea ce vedem în Găgăuzia, eu cred că este o spălare de minți - ceea ce a fost Ucraina în 2014. Știți, după 2014, Ucraina a luptat cu politica informațională a Federației Ruse. Din păcate, observ că, până în 2022, Republica Moldova în mod loial sau din cauza democrației sale, nu a dat atenție acestui lucru. Astăzi, însă, vedem că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este roada acelei politici pro-ruse”, a mai adăugat președintele Asociației Societăților de Găgăuzi din Ucraina.
Interviul integral poate fi urmărit luni, 29 aprilie, la Moldova 1, la ora 19:30.
Precizăm că situația din autonomia găgăuză și recentele vizite ale bașcanei Evghenia Guțul la Moscova au fost printre subiectele centrale pe care au ținut să le discute membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu ministrul de Externe moldovean Mihai Popșoi. După ce a ținut un discurs în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării, lui Popșoi i-au fost adresate mai multe întrebări, în special din partea parlamentarilor din România, despre cum intenționează autoritățile de la Chișinău să gestioneze situația problematică din Găgăuzia și să facă față provocărilor Kremlinului, care folosește inclusiv această autonomie în războiul său hibrid împotriva Republicii Moldova.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Moldova 1, vicepremierul Mihai Popșoi a spus că, în pofida tuturor provocărilor, Guvernul va continua să lucreze cu cetățenii din autonomia găgăuză și să le explice beneficiile integrării europene.