Proteste violente la Tbilisi: Peste 100 de tineri au fost arestați
A doua noapte la rând au avut loc proteste violente la Tbilisi împotriva deciziei premierului Irakli Kobakhidze de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028. Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că trei ofițeri de poliție au fost răniți. Poliția a folosit tunuri de apă și a lansat spray cu piper și gaze lacrimogene, în timp ce tinerii mascați încercau să pătrundă cu forța în Parlament, notează Reuters.
Unii protestatari au aruncat artificii către poliție, strigând „Ruși” și „Sclavi!”.
Georgia a anunțat sâmbătă că 107 persoane au fost arestate în a doua seară de proteste pentru „nesupunere la ordinele poliției „și pentru „acte de huliganism”.
Ministerul de Interne de la Tbilisi a precizat că cei 107 au fost reținuți pentru "nesupunere la ordinele poliției"
Mii de protestatari pro-UE au blocat străzile în capitală înainte ca altercațiile să înceapă.
Președintele țării a acuzat guvernul că a declarat „război” propriului popor și a confruntat poliția anti-revoltă, întrebând dacă servesc Georgia sau Rusia.
Potrivit Reuters, peste 100 de diplomați georgieni activi au semnat o scrisoare deschisă în care critică suspendarea de către noul guvern a discuțiilor de aderare la UE, a declarat un diplomat, după ce un protest împotriva acestei măsuri a dus la confruntări pe străzile capitalei în timpul nopții. Diplomații au afirmat că partidul de guvernământ „Visul Georgian” încalcă angajamentul constituțional al țării de a urmări aderarea la UE.
Relațiile Georgiei cu UE s-au deteriorat brusc în ultimele luni, deoarece Bruxelles-ul a acuzat guvernul de adoptarea unor măsuri autoritare și a unor poziții pro-ruse.
Blocul de guvernământ „Visul Georgian” a acuzat UE de „o cascadă de insulte”, afirmând într-un comunicat că „folosește perspectiva discuțiilor de aderare pentru a șantaja țara și pentru a organiza o revoluție în țară”. Drept urmare, a declarat: „Am decis să nu punem pe ordinea de zi problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028. De asemenea, refuzăm orice grant bugetar din partea Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2028”.
Țara caucaziană de sud, cu o populație de 3,7 milioane, are ca obiectiv aderarea la UE înscris în constituția sa și a fost mult timp printre cele mai pro-occidentale dintre statele succesoare ale Uniunii Sovietice.
Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea la UE, iar steagul blocului flutură alături de steagul național în fața aproape tuturor clădirilor guvernamentale din țară.
- Tensiuni în Tbilisi: proteste violente după suspendarea negocierilor de aderare la UE
- Maia Sandu a condamnat violențele de la Tbilisi: „Viitorul Georgiei este în Europa”
- Georgia renunță la negocierile de aderare și finanțarea din partea UE până în 2028
- Parlamentul European cere organizarea unui nou scrutin parlamentar în Georgia, în următoarele 12 luni
- Parlamentul din Georgia anunță organizarea alegerilor prezidențiale pe 14 decembrie
- Corespondență // Cum Georgia iese încet din radarul SUA, UE și NATO