Atacuri cu drone și rachete în Ucraina. Cel puțin 13 civili au fost uciși în ultimele 24 de ore

Mai multe persoane au fost rănite în exploziile care au zguduit Kievul în noaptea de 24 mai, în timpul unui atac masiv cu drone și rachete, informează presa ucraineană. Forțele ruse au ucis cel puțin 13 civili în timpul atacurilor împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore, au raportat autoritățile regionale sâmbătă dimineață. Peste 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Două persoane au fost rănite în districtul Dniprovskyi, în timp ce alți civili răniți au primit îngrijiri în districtul Sviatoshynskyi, a raportat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Alți doi civili au fost răniți într-un atac cu drone rusești în districtul Brovary din regiunea Kiev, au raportat autoritățile locale. Ambii au fost spitalizați.
În districtul Solomianskyi a izbucnit un incendiu într-o clădire de cinci etaje; patru persoane au suferit reacții acute la stres. Cel puțin două dintre persoanele rănite au fost internate în spital.
În districtul Obolonskyi din Kiev un incendiu a izbucnit la balcoanele unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje, afectând etajele trei până la șase, au raportat autoritățile locale.
Apărările aeriene ucrainene au doborât șase rachete balistice Iskander-M sau KN-23 lansate împotriva Kievului, au declarat Forțele Aeriene.
În total, forțele ruse au lansat 14 rachete balistice Iskander-M sau KN-23 împotriva Ucrainei peste noapte, precum și 250 de drone de atac tip Shahed și drone capcană. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 128 de drone, în timp ce 117 au fost neutralizate de sistemele de război electronic sau au dispărut de pe radare, potrivit Forțelor Aeriene.
De la începutul invaziei sale pe scară largă, Rusia a folosit în mod frecvent rachete și drone pentru a lovi infrastructura civilă a Ucrainei.
Primele explozii din Kiev au fost raportate în jurul orei 10:00, pe 23 mai, în aceeași zi în care Ucraina și Rusia au început cel mai mare schimb de prizonieri, cu 390 de ucraineni repatriați în acea zi, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Resturi de drone au căzut apoi în districtele Holosiivskyi, Shevchenkivskyi și Sviatoshynskyi, potrivit oficialilor din orașul Kiev. Apărarea aeriană a fost activă în capitală, a spus Klitschko într-o postare pe Telegram.
Un alt val de explozii a fost auzit în jurul orei 01:00, ora locală. Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat anterior că există o amenințare de atacuri cu rachete balistice și drone împotriva mai multor regiuni.
Mai târziu, în noapte, resturi de rachete au fost raportate în districtul Obolonskyi, în timp ce în districtul Solomianskyi, fragmente de drone au lovit o clădire rezidențială, provocând un incendiu. O clădire nerezidențială a luat foc în districtul Sviatoshynskyi în urma atacului.
A fost o noapte dificilă pentru întreaga Ucraină, a menționat pe Telegram, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El precizează că au fost afectate regiunile Odesa, Vinița, Sumî, Harkov, Donețk, Kiev, Dnipro. Zelenski a cerut sancțiuni internaționale suplimentare după atacul masiv de noaptea trecută.
„Cu fiecare astfel de bombardament, lumea se convinge că motivul prelungirii războiului este la Moscova. Ucraina a propus de multe ori încetarea focului – fie completă, fie în cer. Toate acestea au fost ignorate. Este evident că trebuie să se exercite o presiune mult mai mare asupra Rusiei pentru a obține rezultate și a începe o adevărată diplomație. Așteptăm măsuri de sancțiuni din partea SUA, a Europei și a tuturor partenerilor noștri. Doar sancțiuni suplimentare împotriva sectoarelor cheie ale economiei ruse vor forța Moscova să înceteze focul. Mulțumesc fiecăruia”, a notat Volodimir Zelenski.




Confruntările armate au loc în paralel cu tentativele președintelui american Donald Trump de a media un acord de pace. După mai multe convorbiri cu președintele Ucrainei și cel al Federației Ruse, Trump încearcă să obțină un armistițiu și să avanseze un plan de stabilizare post-conflict, care include propuneri precum neutralitatea Ucrainei și control internațional asupra unor infrastructuri strategice. Deși mai multe runde de negocieri au avut loc la Londra, Moscova, Riad și Istanbul, pozițiile divergente ale părților implicate continuă să blocheze progresul.
CITEȘTE ȘI: