Comisar european: Trecerea de la munca la negru la munca oficială este esențială pentru a garanta pensii decente pentru toți cetățenii
Rata de angajare oficială sub 50 la sută și un raport aproape egal între contribuabili și pensionari creează o situație fragilă pentru sistemul de pensii din Republica Moldova. De aceea, formalizarea muncii nedeclarate este esențială pentru a garanta pensii decente pentru toți cetățenii. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, într-un interviu pentru Moldova1, care a apreciat, în context, reformarea instituțiilor din domeniul muncii de la noi.
„Există, în primul rând, obligația de a atrage cât mai multe persoane în câmpul muncii. Este o necesitate absolută să fie transformată munca la negru în muncă oficială, pentru că munca informală nu aduce contribuții sociale la sistemul de pensii. Aceasta este, evident, prima provocare, dar și obiectivul ce urmează a fi atins - de a consolida piața muncii și de a crește contribuțiile sociale și impozitele plătite”, a declarat Nicolas Schmit.
Oficialul susține că procesul de reformare a Inspectoratului de Stat al Muncii și a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă înregistrează succese.
„Cred că procesele de reformă sunt pe drumul cel bun. Există, de asemenea, o îmbunătățire pe piața muncii ca atare, deoarece se atestă o participare mai activă a femeilor. Dar mai sunt multe lucruri de făcut. Aveți totuși o participare destul de scăzută în câmpul muncii, mai puțin de 50%, ceea ce este mult mai puțin decât media UE. Așa că atragerea oamenilor pe piața muncii este o necesitate absolută”, a mai spus comisarul european.
Recent, Uniunea Europeană a alocat două milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie care reglementează piața muncii din Republica Moldova. În acest sens, a fost lansat proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, implementat de Organizația Internațională a Muncii. În 2023, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat peste 456 de cazuri de muncă nedeclarată și a legalizat peste 80% din cazuri. Tot anul trecut, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a încadrat în muncă peste 11 mii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și a oferit consiliere profesională la peste 16 mii de persoane, majoritatea elevi și studenți.