Politic

Ucraina cere Republicii Moldova să condamne prin declarație Federația Rusă pentru deportarea a mii de copii ucraineni

Ucraina cere Parlamentului Republicii Moldova să adopte o rezoluție „referitoare la dreptate” și anume să condamne Federația Rusă pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Solicitarea a fost făcută de vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, care se află într-o vizită în Republica Moldova. Aceasta a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și cu vicepreședinta Legislativului, Doina Gherman, alături de care a susținut o conferință de presă. Este prima vizită oficială a Olenei Kondratiuk la Chișinău.

Captură-video / Doina Gherman și Olena Kondratiuk susțin conferință de presă, 29 aprilie 2024, Chișinău
Sursa: Captură-video / Doina Gherman și Olena Kondratiuk susțin conferință de presă, 29 aprilie 2024, Chișinău

În cadrul conferinței de presă susținută în această dimineață la Parlament, Doina Gherman, vicepreședinta Legislativului, a dat asigurări că Republica Moldova a fost alături de Ucraina încă de la începutul războiului și va fi în continuare, a condamnat invazia rusească și a oferit sprijin constant diplomatic, politic și umanitar.

Totodată, Gherman a remarcat că R. Moldova a devenit importantă pentru tranzitul mărfurilor ucrainene și, în context, și-a exprimat speranța că în curând va începe construcția podului Cosăuți-Yampil. Totodată, vicepreședinta Parlamentului de la Chișinău a salutat pachetul SUA de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina care este crucial și pentru securitatea Republicii Moldova.

„Țările noastre au aceleași aspirații, să facă parte dintr-o lume liberă, democratică, prosperă, avem același parcurs - parcursul european și cu siguranță atâta timp cât Ucraina va fi în siguranță, atâta timp și Moldova va fi în siguranță. Apărând Ucraina, apărați și Republica Moldova”, a punctat Doina Gherman.

La rândul său, Kondratiuk a mulțumit autorităților moldovene pentru sprijinul oferit refugiaților ucraineni, care s-au adaptat condițiilor de aici, și-au deschis afaceri, de altfel, ea a anunțat că va vizita mai multe femei ucrainene care și-au deschis afaceri în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor cu Grosu și Gherman, ea a cerut Parlamentului de la Chișinău să adopte o declarație pentru dreptate și pentru condamnarea Federației Ruse pentru deportarea a mii de copii ucraineni de la începutul invaziei ruse și a subliniat importanța continuării sancțiunilor împotriva Federației Ruse. În același timp, oficiala de la Kiev a invitat Republica Moldova să participe la conferința de pace care va avea loc în iunie în Elveția.

„Ne-am adresat cu rugămintea să fie adoptată încă o rezoluție referitoare la dreptate. Este vorba de condamnarea Federației Ruse care se ocupă de deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Deja am identificat peste 20 de mii de copii care au fost în mod forțat transferați de pe teritoriul Ucrainei. Declarații care condamnă o astfel de practică au fost adoptate și în Canada, și în Polonia, în Țările Baltice și în alte state. Pentru noi este foarte important ca această problemă să aibă rezonanță ca să putem influența acest proces și să putem întoarce cât mai mulți copii acasă. De aceea pentru noi este foarte important ca și Parlamentul Republicii Moldova să adopte o astfel de declarație”, a declarat Olena Kondratiuk.

Nu în ultimul rând, Olena Kondratiuk a remarcat cât de importantă este pentru Ucraina și Republica Moldova aspirația europeană și a subliniat că integrarea în UE a celor două state e un obiectiv comun, care va aduce securitate țărilor, dar și posibilitatea de a conlucra în plan economic. Vicepreședinta Radei Supreme s-a arătat sigură că Republica Moldova și Ucraina vor deveni în curând membri cu drepturi depline ai UE.

„Este important ceea ce facem noi pentru a apropia legislația țărilor noastre de legislația europeană. De aceea sper că, la mijlocul lui iunie, atât Ucraina, cât și Republica Moldova o să poată începe negocierile de aderare a ambelor state la Uniunea Europeană”, a remarcat vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev.

Citește mai mult