Oficial: Odată cu aderarea la blocul comunitar vor crește și fondurile la care R. Moldova ar putea avea acces
Republica Moldova va putea accesa fondurile de preaderare, dacă se va angaja în reformarea sectoarelor cheie, precum sistemul judiciar. Declarații în acest sens au fost făcute de comisarul european Johannes Hahn. În prezent, țara noastră are acces la mai multe programe de finanțare, însă sumele s-ar putea schimba după aderare. Potrivit oficialului, Uniunea Europeană va monitoriza modul în care instituțiile statului vor absorbi aceste fonduri, dar și gestionarea corectă a acestora.
„În prezent asigurăm accesul la un buget anual de aproximativ 100-120 de milioane. Aceasta este suma aproximativă la etapa de preaderare. Aceasta nu se schimbă semnificativ odată cu lansarea negocierilor de aderare. Cifrele se vor modifica odată ce are loc aderarea propriu-zisă”, a explicat Johannes Hahn.
Totuși, potrivit oficialului, instituțiile europene încearcă să schimbe mecanismul de plată a fondurilor. În prezent, o țară primește anumite sume la etapa de preaderare, însă, odată cu aderarea, fondurile cresc și apare problema absorbției acestor resurse.
„Odată încheiate negocierile, durează unul-doi ani până când țara devine membră cu drepturi depline ale Uniunii, pentru că statele membre trebuie să ratifice procesul de aderare, sau poate în țară trebuie organizat un referendum. Deci, este nevoie de timp, iar în această perioadă am putea deja să furnizăm mai mulți bani”, a mai adăugat comisarul european pentru buget.
Astfel, dacă fondurile de preaderare vor crește, cele după aderare vor fi mai mici, iar instituțiile din Republica Moldova vor putea absorbi mai eficient banii. Uniunea Europeană va urmări ca aceste fonduri să fie gestionate corect.
„Odată ce sunt implicați bani europeni, inclusiv organizația noastră, Oficiul European de Luptă Antifraudă este autorizat să analizeze dacă ceva nu merge bine”, a precizat oficialul.
Recent, la Conferința privind următorul buget al Uniunii Europene, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va avea nevoie de mai mult sprijin din partea Uniunii, din următorul buget, pe măsură ce țara se pregătește pentru aderare.