Social

Rezerviștii Armatei Naționale, la antrenamente: „Suntem mereu la datorie”

Armata Națională desfășoară noi antrenamente cu rezerviștii Forțelor Armate. Timp de cinci zile aceștia sunt instruiți să folosească armamentul și tehnica din dotare. Totodată, participanții la exerciții practică deplasarea pe câmpul de luptă, reacția la contact cu adversarii și manipularea dronelor.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova
Sursa: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

De asemenea, acordarea primului ajutor face parte din antrenamentul rezerviștilor. Mai întâi, își dezarmează camaradul rănit, verifică dacă este conștient și apoi îi aplică un garou pentru a opri pierderea de sânge.

VOX:

„I-am aplicat bandajul compresiv pentru a opri hemoragia definitiv. Zi de zi orice se poate întâmpla, la nevoie acorzi primul ajutor medical, aceasta e o prioritate.”

Antrenamentul mai include tragerea de luptă și măsurile de protecție în cazul unui atac cu arme biologice.

VOX:

„Important este exercițiul. Exercițiul este pentru noi ceva nou pentru că majoritatea am fost pregătiți la Catedra militară sau pregătire veche la persoanele vârstnice și totuși s-au schimbat tacticile un pic, acum exersăm tacticile noi.

„Atunci când inamicul folosește arma bacteriologică, chimică noi trebuie să fim pregătiți ca să reacționăm la comandă, ne echipăm după care noi să fim siguri că masca antigaz, costumul de protecție ne protejează anume de arma chimică, biologică.”

„Nu este greu nimic, este foarte interesant, să știm ce înseamnă aceasta, când treci singur atunci înțelegi. Sunt prima dată la aceste exerciții de când am făcut armata.”

Rezerviștii spun că deși este unul dintre cele mai complicate și zgomotoase exerciții, tragerea din tun rămâne a fi cea mai interesantă parte a antrenamentelor.

VOX:

„Exerciții de antrenamente pentru, mă rog, apărarea patriei, suntem mereu la datorie, emoțiile sunt mari, răbdare, putere și grijă. Capul aplecat, închizi urechile, te deprinzi și fără căști.

„Pentru mine nu este pentru prima dată, este a doua, am făcut exerciții cu cei din România. Prima dată, vă spun sincer, când eram în România din prima salvă nu auzeam nimic, dar acum ne-am obișnuit.”

În cadrul Brigăzii numărul 2 de la Bulboaca, rezerviștii sunt antrenați anual. Peste 230 de participanți au demonstrat că pot mânui tehnica din dotare.

„Avem rezerviști, infanteriști și altileriști pentru anul acesta. Dumnealor au început cu ședințe teoretice, după care au avut ședințe practice care au culminat cu executarea tragerilor din armamentul de infanterie. După cum ați observat în teren, sunt destul de pregătiți și trei zile au fost suficiente ca să exerseze tragerile efectiv”, a menționat comandandul Brigăzii a 2-a, Dumitru Parfeni.

„Din discuțiile cu rezerviștii am observat că sunt satisfăcuți cu ceea ce fac, dar pentru mine este principal să observ că scopul pe care ni l-am propus - să instruim rezerva activă a Forțelor Armate, este atins. Vedeți ce echipamente au militarii în termen, militarii rezerviști, toți sunt îmbrăcați, încălțați, au veste de protecție de ultimă generație”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

În cadrul Armatei Naționale, asemenea instruiri sunt organizate în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova
Sursa: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Citește mai mult