Punctul de trecere Leova-Bumbăta a fost lansat în regim de testare. Ana Revenco: Deschidem o nouă poartă spre Europa
Punctul de trecere a frontierei de stat Leova - Bumbăta a fost inaugurat astăzi de către autoritățile din România și Republica Moldova. La prima etapă, va fi permis traficul pietonal și rutier (microbuze și autocare cu pasageri).
„Suntem aici și deschidem o nouă poartă spre Europa. PTF Bumbăta-Leova este o soluție abordată pe timp de criză, în condiții bugetare de criză, născută din nevoia de a conecta Republica Moldova la Europa, de a ajuta Ucraina să-și transporte mărfurile, de a sprijini țările Europei în asigurare unui flux constant de aprovizionare. Leova-Bumbăta este o soluție de a micșora șantajul Rusiei asupra țărilor noastre în blocada impusă pe ruta de transport de mărfuri de pe Marea Neagră”, a declarat ministrul de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco.
Ministrul a menționat că, din 2014, când Republica Moldova a obținut regim liber de vize, numărul persoanelor și unităților de transport, care au traversat frontiera de stat, s-a dublat. Economia Republicii Moldova s-a reorientat spre UE, iar România a devenit un partener de nădejde pe piața internațională și în relațiile bilaterale comerciale. „De atunci nu s-a construit niciun pod”, a menționat Ana Revenco.
La rândul său, ministrul de Interne al României, Lucian Bode a declarat că deschiderea noului punct de trecere a frontierei este un moment foarte important pentru România, pentru Republica Moldova, pentru cetățenii celor două state.
„În mai puțin de o lună de la implementarea controlului coordonat în punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni, prin deschiderea acestui nou punct de frontieră Bumbăta-Leova, am reușit să operaționalizăm cu rapiditate încă o măsură necesară pentru fluidizarea traficului cu Republica Moldova. Noul punct de frontieră se alătură celor șase puncte de frontieră cu specific rutier, deschise traficului internațional la frontiera României cu Republica Moldova. PTF Albița a fost până acum cel mai solicitat punct, atât de călători, cât și de mijloace de transport. Aflat la aproximativ 40 km de Albița, operaționalizarea PTF Bumbăta-Leova va contribui la degajarea traficului la Albița și va asigura creșterea traficului de călători și mărfuri dintre România și Republica Moldova”, a menționat Lucian Bode.
Ministrul a mai adăugat că acest pod va contribui la dezvoltarea economică în plan regional și local pe ambele maluri ale Prutului, impulsionând și facilitând schimburile comerciale dintre cele două țări.
La primă etapă, PTF Leova-Bumbăta va fi deschis traficului internațional de persoane, în regim pietonal și rutier, cât și autovehiculelor cu greutatea de până la 3,5 tone, cu câte o arteră de control pentru fiecare sens și cu program de funcționare între orele 8:00 și 20:00. Microbuze, unități transport pasageri și pentru autoturisme. Ulterior, se va permite și traversarea autovehiculelor cu marfare, cu precizarea capacității acestora.
Menționăm că podul are o lungime de 60 de metri, o lățime de 14 metri și o capacitate de 40 de tone.
Pentru construcția drumului de acces spre podul flotant, din bugetul de stat au fost alocate peste 250 de milioane de lei.
Podul Leova-Bumbăta a fost construit după războiul ruso-turc din anii 1768–1774 și a fost demolat de sovietici în 1944.