Economic

Premierul Dorin Recean vine cu propuneri de rectificare a bugetului. În ce domenii vor fi alocate mijloace suplimentare

Guvernul va opera rectificări la buget pentru a aloca bani suplimentari în economie, în infrastructură și în creșterea veniturilor populației. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean în debutul ședinței de miercuri, 24 mai.

economica.net
Sursa: economica.net

„Astfel, propunem să alocăm cu 700 de milioane de lei mai mult pentru Fondul național de dezvoltare și să meargă în dezvoltarea drumurilor. De asemenea, vom crește cu aproximativ 300 de milioane de lei fondurile pentru susținerea dezvoltării locale și regionale. Vom majora cu 140 de milioane de lei susținerea pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Așa cum am spus anterior, vom aloca suplimentar 100 de milioane de lei pentru compensarea cheltuielilor majorate în perioada care a succedat atacul Rusiei în Ucraina”, a spus premierul.

În același timp, premierul a menționat că prin rectificarea curentă va fi demarată creșterea salarială în administrația publică centrală.

„Înțelegem că vom fi criticați, dar trebuie să înțelegem și un lucru foarte important: noi trebuie să pregătim țara, să modificăm legislația, să pregătim instituțiile, să ajungem la următoarea etapă a relațiilor noastre cu UE și pentru acest lucru avem nevoie de resurse competente. Vedeți că suntem în imposibilitatea de a atrage resursele umane necesare și suficient de talentate ca să pregătim acest proces foarte important. (...) Îi absurd când cineva dintre noi are un salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier. Și o profesie, și alta sunt respectabile, dar competențele sunt totuși diferite. Trebuie să avem talentele necesare să pregătim calitativ legislația noastră pentru armonizarea cu legislația UE. Nu mai zic că șefii de direcții din ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi”, a menționat Dorin Recean.

Premierul a precizat că este doar începutul creșterii salariilor din administrația publică și că această majorare salarială este necesară pentru a putea atrage mai multe resurse la buget, în economie, iar cu următoarele creșteri de salarii în alte domenii social importante guvernul va veni în rectificarea din august.

„Ca să evităm speculațiile, trebuie să menționez că efortul suplimentar bugetar pentru creșterea acestor salarii nu va depăși costul a șase km de drum. Cred că este prioritar întâi să construim această capacitate a Guvernului de a pregăti documentele necesare pentru a atrage mai multe resurse, iar după aceasta vom construi și șase km de drum, și 100 km și mii de km de drum”, a conchis Dorin Recean.

Citește mai mult