Politic

„ÎN CONTEXT”// Szijjarto a semnat la Chișinău un acord de cooperare culturală și a transmis un mesaj de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Nu există victorie pentru sărmanii ucraineni pe câmpul de luptă, a spus ieri premierul maghiar Viktor Orban. Iar astăzi ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, aflat în vizită la Chișinău, a explicat care este poziția oficială a Budapestei.

privesc.eu
Sursa: privesc.eu

Așadar, Ungaria insistă pe încheierea unui armistițiu ruso-ucrainean. Ministrul Szijjarto a semnat la Chișinău un acord de cooperare culturală și a transmis în același timp un mesaj de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totuși în chestiunea ucraineană, Ungaria are o abordare distinctă.

Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, s-a referit la războiul din țara vecină:

„Noi reprezentăm o națiune a căror membri, din păcate, mor în acest război. În Ucraina trăiește o comunitate maghiară semnificativă, ai cărei reprezentanți sunt înrolați în armata ucrainean. Fiind cetățeni ai Ucrainei, o parte semnificativă sunt duși pe linia de front, unde, din păcate, mor. Din acest motiv și la modul general, noi am dori ca numărul victimelor să fie cel mai mic posibil și să salvăm viețile, dar viețile pot fi salvate doar prin pace, și nu prin război.”

„Republica Moldova condamnă ferm această agresiune împotriva Ucrainei, am vorbit de mai multe ori că Rusia continuă politici ostile, inclusiv față de țara noastră. La această etapă, Republica Moldova nu este supusă unor riscuri militate, deci în acest sens securitatea noastră militară nu este amenințată. În același timp, suntem ținta mai multor tentative de destabilizare inițiate de și cu sprijinul Federației Ruse”, a spus Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe.

Mai multe aflați la ora 19.00 în emisiunea „ÎN CONTEXT”, realizată de Radu Osipov.

Promo

Citește mai mult