Social

Guvernul Statelor Unite ale Americii a donat „Apă Canal Chișinău" trei generatoare de energie

Peste un milion de locuitorii ai municipiului Chișinău vor putea fi asigurați cu servicii de apă și canalizare în cazul deconectarii curentului electric. Acest lucru va fi posibil datorită faptului că Guvernul Statelor Unite ale Americii a donat Întreprinderii Municipale „Apă Canal Chișinău" trei generatoare de energie. Potrivit autorităților locale, generatoarele sunt o investiție pe termen lung și o sursă alternativă de producere a energiei electrice în cazuri excepționale.

protv.md
Sursa: protv.md

Primul generator care a ajuns la Chișinău are o capacitate de 400 de kW/h (kilowați/oră). Acesta a fost instalat la Stația de Tratare a Apei, acolo unde apa se filtrează și se tratează conform parametrilor de calitate. Ulterior, aceasta este livrată pentru cei peste 1 milion de consumatori din municipiul Chișinău, inclusiv suburbii și orașul Ialoveni.

„În eventualitatea unor deconectări a energiei electrice, la fiecare obiectiv strategic sau în cadrul fiecărui sector, ar fi nevoie de un generator. Capacitatea generatorului depinde de volumul de energie consumată de fiecare sector”, a spus viceprimarul Irina Gutnic.

Totodată, autoritățile anunță că încă nu a fost întoarsă datoria către Premier Energy la curentul electric, însă acum nu ar există un risc de deconectare a apei.

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a precizat că „acele dificultăți pe care le-am întâmpinat anul trecut, în noiembrie, dar și atunci când au fost deconectările Premier Energy și a unor subiecte, încercăm să le soluționăm și sper să le rezolvăm în acest an. Și sperăm să reușim aprovizionarea a aproximativ 1 milion de cetățeni”.

Ambasadorul SUA, Kent Logsdon, a declarat în cadrul donației că „Statele Unite se angajează să susțină securitatea de aprovizionare cu energie electrică în Moldova, inclusiv să asigure funcționarea continuă a servicilor și infrastructurii critice în timpul întreruperilor în situații de urgență”.

În curând, vor fi livrate în capitală alte două generatoare cu o capacitate mai mică. Donația în valoare de 157 de mii de dolari a fost oferită de către Statele Unite ale Americii în cadrul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova.

Promo

Citește mai mult