Social

Guvernul a făcut publice cheltuielile pentru organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană"

Guvernul a alocat 4,7 milioane de lei pentru organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană". Cu acești bani a fost asigurată partea logistică și programul cultural. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

moldova1.md
Sursa: moldova1.md

În bugetul pentru organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană" au fost incluși bani pentru chiria și amenajarea scenei din Piața Marii Adunări Naționale, sonorizare, asigurarea infrastructurii necesare în jurul Arcului de Triumf, corturi, dar și onorarii pentru artiștii participanți la concert. De asemenea, manifestanților le-au fost distribuite 18 mii de pliante și postere, expuse în spațiile publice.

„Procesul de organizare logistică, inclusiv programul cultural, a fost asumat de către Guvernul Republicii Moldova, urmare a faptului că aceasta a fost o inițiativă oficială a Maiei Sandu. Fiind constituit un grup de lucru, care a gestionat acest proces, iar Ministerul Culturii a confecționat 2000 de steaguri ale Republicii Moldova și UE, repartizate în fiecare localitate din țară”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Participanților la eveniment le-au fost repartizate 40 de mii de sticle de apă și au fost arendate 100 de unități sanitare. Pe dimensiunea de sănătate au fost înregistrate 28 de solicitări, dintre ele - șapte spitalizări.

Daniel Vodă a specificat că poliția nu a înregistrat nicio încălcare a ordinii publice.

„Zero încălcări au fost înregistrate din partea poliției, iar Adunarea a fost cu adevărat pașnică. Apreciem ordinea publică și curățenia lăsată de oameni. După încheierea evenimentului Guvernul nu a cheltuit niciun leu pentru transportarea participanților sau asigurarea cu mâncare, în pofida unor zvonuri lansate în această perioadă.”

Peste 80 de mii de oameni au fost, duminică, la Adunarea Națională „Moldova Europeană". Participanții au votat o Rezoluție prin care solicită modificarea Constituției, pentru a stabili definitiv și ireversibil dezideratul poporului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aspirație care trebuie îndeplinită de toți actorii politici din țară. Evenimentul a fost reflectat în presa internațională, iar câteva sute de mii de cetățeni au urmărit manifestația în direct, online.

Citește mai mult