Politic

Republica Moldova mizează pe sprijinul UE în implementarea proiectelor de eficiență energetică

Cea de-a patra întâlnire a Dialogului energetic la Nivel Înalt Uniunea Europeană – Republica Moldova a avut loc la Bruxelles. Delegația Republicii Moldova, reprezentată de un grup de deputați și de ministrul Energiei a solicitat sprijinul financiar al UE în implementarea proiectelor de eficiență energetică, se arată în comunicatul Parlamentului.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Oficialii europeni au apreciat eforturile Republicii Moldova de a obține independență energetică.

„Printre progresele la care s-a făcut referire figurează aspecte cum ar fi: malul drept nu mai consumă gaz rusesc, putem cumpără gaze naturale de oriunde dorim, am asigurat rezerve strategice de gaze naturale, suntem conectați la rețeaua europeană de electricitate etc.”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

De asemenea, delegația Republicii Moldova a insistat pe solicitarea sprijinului financiar de la Uniunea Europeană pentru implementarea programelor de eficiență energetică: subvenționarea procurării electrocasnicilor moderne și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, precum și granturi pentru asociațiile de condominiu.

„Asigurarea independenței și rezilienței sectorului energetic este prioritatea guvernării de la Chișinău, susținută fără echivoc de Parlamentul European, Comisia Europeană și alte instituții europene”, a menționat deputata Ina Coșeru.

La evenimentul desfășurat la Bruxelles, au participat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, deputatele Ina Coșeru și Mariana Cușnir, ministrul Energiei, Victor Parlicov. Delegația UE a fost condusă de comisarul european pe Energie, Kadri Simson.

Promo

Citește mai mult