Politic

Procurorul general interimar cere Parlamentului ridicarea imunității deputatei Marina Tauber

Procuratura Republicii Moldova solicită Parlamentului ridicarea imunității deputatului Marina Tauber. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a anunțat despre cererea semnată de procurorul general interimar, Ion Munteanu, joi, în debutul ședinței.

Procuratura cere încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Marina Tauber, privind faptul săvârșirii infracțiunii „Acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită”. Este vorba despre alegerile locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți din 21 noiembrie, 2021.

Avocatul Marinei Tauber, Aureliu Colenco, a comentat pentru Radio Moldova, că solicitarea procuraturii a venit cu întârzieri de trei săptămâni, precizând că demersul de astăzi este o continuare a reținerii, cu încălcări de procedură, pe 1 mai, a deputatei Marina Tauber pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Amintim că turul doi al alegerilor locale noi, din 5 decembrie 2021, pentru funcția de primar de Bălți a fost suspendat, după ce Marina Tauber a fost exclusă din competiția electorală, cu 30 de minute înainte de începerea scrutinului. O Hotărâre în acest sens a fost adoptată de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în ședință extraordinară, duminică dimineața, 5 decembrie 2021, la ora 6:20.

Decizia CEC a venit după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urma să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli, lucru negat de ea.

În aceeași zi, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți prin care candidata Partidului Politic „Șor”, a fost exclusă din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Imunitatea deputatei Marina Tauber a mai fost ridicată

Amintim că, imunitatea deputatei Marina Tauber a mai fost ridicată, pe 21 iulie 2022, la cererea procurorului interimar Dumitru Robu. Atunci ea era acuzată de spălare de bani, infracțiune săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală în proporții deosebit de mari și de escrocherie.

Ulterior, din 23 iulie până în 14 septembrie 2022, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv, în Penitenciarul nr 13, după care s-a aflat sub control judiciar.

Pe 1 mai 2023, deputata a fost plasată în arest la domiciliu după ce a încercat să plece în Israel, acolo unde se află oligarhul fugar și liderul formațiunii Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, prejudiciind statul cu peste 5,4 miliarde de lei. Marina Tauber pledează nevinovată.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Promo

Citește mai mult