Social

De Ziua Înălțării, au fost comemorați cei 78 de ostași români îngropați în Cimitirul Eroilor din satul Stoicani, Soroca

Cei 78 de ostași români înhumați în Cimitirul Eroilor din satul Stoicani, raionul Soroca, au fost comemorați azi, de Ziua Eroilor. La eveniment au participat locuitori ai raionului Soroca, un sobor de preoți și consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu.

observatorul.md
Sursa: observatorul.md

Evenimentul a început cu un parastas oficiat de un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei.

Sorin Huluță, parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiul Soroca, a spus că, „acum 15 ani, pe aceste locuri au fost descoperite gropi comune cu oseminte. Oameni de bună credință au făcut tot posibilul ca acești eroi să fie identificați și îngropați fiecare aparte”.

„Ne aflăm într-un loc sfânt și stăm cu picioarele pe un pământ udat de sângele eroilor români. 78 de eroi, soldați români care își dorm somnul în glia această, departe de casa lor, de pământul în care s-au născut, dar tot în pământ românesc. An după an, suntem aici la Ziua Eroilor, pentru a-i comemora și pentru a le aduce obolul Recunoștinței noastre pentru tot ce au făcut ei pentru neamul românesc.”

Cei prezenți au venit să aducă un omagiu eroilor neamului înhumați la Stoicani. Liceeni și profesori au vorbit despre implicarea lor în această cauză nobilă - memoria înaintașilor.

„Suntem aici împreună cu elevii pentru a-i comemora pe acei eroi care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial și care, deși sunt îngropați departe de casă, oricum sunt îngropați în pământ românesc.”;

„Suntem elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” și astăzi, de această sfântă sărbătoare de Înălțare a Domnului, am venit să comemorăm eroii neamului nostru.”;

„Acest cimitir este o cauză a noastră de a comemora și este un prilej de a ne aduna aici și a cinsti eroii și îmi amintesc de versurile nemuritoare ale lui Grigore Vieru care zicea că „a fost război, ecoul lui și-acum mai este viu...”.

Cimitirul Eroilor Români din Stoicani a fost construit grație ajutorului financiar al României. Consulul României la Bălți a depus astăzi flori la toate cimitirele și troițele construite în memoria ostașilor români din nordul Republicii Moldova.

Consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, a spus că a mers la Donduseni, la Troița de la Florești și la cea de la Fălești, pe care le-a organizat împreună cu asociațiile obștești din Țară.

„Pentru noi ziua de 25 mai este foarte importantă pentru că reprezintă o reflecție asupra trecutului și asupra a ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri prin jertfa supremă, prin jertfa vieții, pe câmpurile de bătălie pentru apărarea integrității naționale”, a spus Petrișor Ionel Dumitrescu.

La Cimitirul din satul Stoicani sunt înmormântați 78 de ostași români, 14 din ei sunt necunoscuți.

Citește mai mult