Economic

Energocom va achiziționa gaze naturale la prețuri mai favorabile. Victor Bînzari: „Fondul de achiziție a fost suplinit cu 200 de milioane de euro”

Energocom urmează să achiziționeze, în acest an, gaze naturalede pe piețele internaționale, la prețuri mai favorabile din contul a 200 de milioane de euro. Jumătate din această sumă este un grant din partea Guvernului Norvegiei, iar restul va fi suplinit printr-un împrumut oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Decizia a fost luată, astăzi, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, a precizat pentru Radio Moldova directorul executiv al Energocom, Victor Bînzari.

bani.md
Sursa: bani.md

„Deci, acest anunț este mai mult despre acea posibilitate de a avea încă un fond de 200 de milioane, din care 100 de milioane sunt grant. Prin intermediul acestuia noi vom avea posibilitatea să achiziționăm gaze pe platforma agreată din Uniunea Europeană de achizițiile comune, care ne-ar permite să avem prețuri mai mici decât cele care sunt mai competitive cu cele ce există acum pe piață. Este vorba doar de finanțare acestui proiect până când”, a declarat Victor Bînzari.

Tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a Uniunii Europene, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe. Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de Energocom și se vor procura volume de gaze naturale necesare pentru următorul sezon rece.

Precizăm că Energocom a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro.

Creditul contractat de la BERD a fost utilizat în perioada 17 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023 pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și creării stocurilor strategice, inexistente până în toamna anului trecut. Aceste procurări, în cadrul a două tranșe, au fost prevăzute pentru a preveni situații de urgență, în contextul în care toată Europa se pregătea de scenariul sumbru – al sistării gazelor de către concernul rus Gazprom.

Citește mai mult