Aderare UE

Nicu Popescu: 44 de șefi de stat și de guvern și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene

Până în prezent, 44 de șefi de stat și de guvern și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura la data de 1 iunie în Republica Moldova. Deocamdată, nu este clar dacă la reuniune vor veni liderii Turciei, Finlandei sau Slovaciei, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la postul public de radio. Potrivit oficialului, în țările menționate au avut loc alegeri și, respectiv, trec printr-un proces de tranziție.

ZDG
Sursa: ZDG

„Vin practic toți liderii, însă din anumite țări nu este confirmat gradul de participare”, a menționat Nicu Popescu.

Fiind întrebat dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va veni la Summit, șeful diplomației moldovene a răspuns că decizia va fi luată de partenerii ucraineni, posibil, chiar în ziua evenimentului.

„Știm cu toții că Ucraina este agresată de către Federația Rusă, că se întâmplă foarte multe lucruri pe front și, desigur, decizia de a veni sau de a nu veni în Republica Moldova se va lua în ziua Summitului”.

Nicu Popescu a oferit și unele detalii despre agenda și modul de desfășurare a Summitului. Așadar, liderii statelor se vor întruni într-o ședință plenară, ulterior șefii delegațiilor se vor separa în grupuri de lucru, în care vor discuta despre securitatea de pe continentul european. Totodată, spune ministrul de Externe, va exista suficient timp și pentru întrevederile bilaterale.

„În cadrul acestui summit se vor discuta problemele Europei. Noi oferim acest spațiu pentru a participa la o discuție globală a statelor europene care se opun acestui război și în același timp căutăm soluții la problemele noastre comune, inclusiv problemele Republicii Moldova. În cadrul acestui summit, va exista suficient spațiu pentru așa-numitele întrevederi bilaterale în care și Republica Moldova va face anunțuri împreună cu unele țări care vor veni la acest summit, dar și alte țări vor avea anunțuri importante pentru țările lor. Pregătim mai multe anunțuri importante, beneficii concrete, inițiative concrete, pentru Republica Moldova. Toate acestea vor fi anunțate la sau în marja acestui summit. Ele sunt mai multe”, a explicat Nicu Popescu.

Amintim că, pe data de 1 iunie, în localitatea Bulboaca, la Castelul „Mimi”, se va desfășura Summitul Comunității Politice Europene. Următoarea reuniune în acest format va avea loc în Spania.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult