Aderare UE

„Moldova nu este singură”. Prim-miniștrii Poloniei, Slovaciei și Croației au transmis mesaje înaintea Summitului Comunității Politice Europene

Prim-miniștrii Poloniei, Slovaciei și Croației au transmis mesaje de solidaritate Republicii Moldova înaintea organizării în țara noastră a Summitului Comunității Politice Europene. Astfel, șeful Executivului de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, a menționat că unul dintre subiectele abordate la summit va fi extinderea UE și perspectiva transatlantică a Moldovei. La rândul său, Ľudovít Ódor, prim-ministrul Slovaciei, a spus că e pregătit să discute despre abordarea provocărilor comune de securitate.

„Am vrea să discutăm despre extinderea UE și despre perspectiva transatlantică a Moldovei. Împreună cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak vom discuta despre securitate, inclusiv cea nucleară, despre siguranța cibernetică și protejarea grupurilor vulnerabile în timpul conflictelor armate - femei, copii, persoane în etate, persoane cu dizabilități, precum și media și corespondenți de război. În vreme de război este doar întuneric. La Chișinău, vom arăta puterea unității europene, puterea care poate contracara demonii războiului”, se arată într-un mesaj video transmis de Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, și publicat pe pagina de Facebook a Summitului CPE 2023.

Prim-ministrul Slovaciei, Ľudovít Ódor, ne-a transmis pe aceeași cale: „Suntem pregătiți să discutăm despre potențiale inițiative comune informale și soluții pentru abordarea provocărilor comune de securitate: de la amenințările hibride și siguranța nucleară până la gestionarea crizelor și comunicarea în urma dezastrelor naturale și atacurilor teroriste. Moldova nu este singură!”.

Andrej Plenković, prim-ministrul Republicii Croația, a specificat într-un mesaj publicat pe aceeași platformă: „Subiectele de pe ordinea de zi vor aborda probleme privind arhitectura securității europene, cooperarea noastră în domeniul conexiunii energetice, situația economică, financiară și socială. Căutăm cu toții răspunsuri despre cum să rezistăm presiunii cauzate de agresiunea Rusiei împotrivsa Ucrainei, dar și cum putem îmbunătăți și încuraja calea europeană a Moldovei. În acest sens, Moldova nu este singură”.

Amintim că Summitul Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie, la Bulboaca, și va reuni în premieră 50 de oficiali, inclusiv președinți de stat, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Citește mai mult