Aderare UE

Președintele Comisiei Europene a anunțat un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova

Republica Moldova va beneficia de un nou pachet de asistență din partea Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă, alături de șefa statului, Maia Sandu. Pachetul de asistență include cinci inițiative foarte concrete.

Captură video
Sursa: Captură video

Una dintre inițiative este sprijinul economic adițional pentru Republica Moldova. Ursula von der Leyen a menționat că este vorba despre 1,6 milioane de euro.

„Din octombrie 2021, UE a oferit peste 1 miliard de euro Republicii Moldova care include 300 milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară pentru anul curent. Acum, în afară de aceasta, noi venim cu sprijin adițional. Scopul nostru inițial a fost să ajungem la 600 de milioane de euro finanțare adițională. Noutatea bună este că nouă ne va reuși practic să triplăm suma aceasta. O finanțare adițională pe care o să o mobilizăm, acum putem să vorbim de 1,6 milioane de euro, ceea ce va aduce oportunități extraordinare pentru companiile din Republica Moldova și va duce la investiții directe în economia țării”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Totodată, pachetul de asistență include sprijin pentru sectorul energetic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Pe termen scurt, noi vom oferi 100 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile imediate și anume pentru a ajuta populația vulnerabilă și gospodăriile, să facem clădirile rezidențiale mai eficiente din punct de vedere energetic și, desigur, să ne pregătim pentru iarna viitoare. Pe termen lung, în sectorul energetic noi lucrăm împreună într-un mod în care să finanțăm proiecte pentru a facilita integrarea Republicii Moldova pe piața europeană de energie. Vom investi în resurse regenerabile de energie și vom investi în interconectări cu două rețele de tensiune înaltă între Moldova și România. În afară de aceasta, vom pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate”, a menționat Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene a mai adăugat că se dorește majorarea asistenței pentru sporirea rezilienței Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride. Totodată, pentru a ajuta Republica Moldova să avanseze pe calea europeană, se intenționează să se majoreze semnificativ numărul de angajați ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

„În special pentru a vă susține în dezvoltarea și în implementarea reformelor, precum și pentru a vă ajuta să consolidați capacitatea administrativă”, a precizat Ursula von der Leyen.

Reamintim că, în cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele Maia Sandu a anunțat despre reducerea tarifelor de roaming în UE pentru cetățenii Republicii Moldova, care este la fel parte a pachetului de asistență. Potrivit șefei statului, aceste servicii vor fi mai ieftine, începând cu 1 ianuarie 2024.

Citește mai mult