Maia Sandu: Cea mai arzătoare problemă care va fi discutată la Summitul Comunității Politice Europene este securitatea
Declarația a fost făcută de șefa statului, Maia Sandu, pentru TVR Moldova. Președinta susține că, mâine, în cadrul reuniunii se va discuta despre sprijinul care trebuie oferit Ucrainei, dar și Republicii Moldova. Totodată, o atenție sporită va fi acordată securității energetice, problemă care, odată rezolvată, ne va feri de șantajul Rusiei și ne va permite să plătim sume rezonabile pentru gazele naturale, a menționat șefa statului.
Chestiuni pe agenda Summitului
Maia Sandu susține că desfășurarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este o recunoaștere a statului nostru la nivel internațional. Șefa statului afirmă că liderii care participă la eveniment au avut încredere în cetățenii Republicii Moldova și în instituțiile statului, în faptul că noi putem organiza o reuniune atât de importantă.
„Este și o dovadă de susținere pentru că toate aceste țări vin aici, în Republica Moldova, știind că la hotarul nostru este un război în desfășurare. Este și un simbol de sprijin pentru Ucraina, despre ce se întâmplă acolo și cum poate fi susținută în continuare Ucraina, cum putem readuce pacea pe continent.”
Potrivit Maiei Sandu, în contextul acestui eveniment, țara noastră se va bucura de atenție sporită, în următoarele săptămâni. Șefa statului a vorbit și despre subiectele importante care urmează a fi discutate la summit: securitatea și apărarea, securitatea energetică și interconexiunea. Președinta susține că problema securității în regiune este cea mai arzătoare, deoarece toți își doresc să revină pacea pe continent.
*„Se va discuta ce putem face pentru Ucraina, ce putem face pentru Republica Moldova, care este afectată de acest război. Cum consolidăm relațiile între state. Discutăm despre securitatea cibernetică, pentru că este o problemă pentru foarte multe țări. Energia și securitatea energetică este extrem de importantă. Noi am simțit-o pe pielea proprie și încă mai simțim.
O să discutăm cum grăbim cu toții tranziția la energia regenerabilă și, pe de altă parte, cum construim mai multe linii de conectare și pe energie electrică, și pe gaze, așa ca să nu ne pomenim șantajați.”*
Integrarea în UE
Șefa statului a vorbit, de asemenea, despre cele nouă recomandări pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească în calitate de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Maia Sandu a accentuat progresul în implementarea acestora, inclusiv reforma justiției, și a menționat că trebuie să creștem capacitățile și încrederea în instituțiile statului.
„Prioritatea noastră este să ajungem stat membru UE cât mai repede. Avem nevoie de echipe puternice, care să facă acest lucru posibil. Integrarea europeană este pentru toată lumea. Toată lumea vrea să știe că vrea să trăiască pașnic, într-o țară care nu este amenințată de agresiune și încercări de destabilizare. Toată lumea vrea să știe că are șansă să ajungă să primească un salariu bun.”
Șefa statului a vorbit și despre relațiile Republicii Moldova cu România, despre care a spus că sunt mai bune ca oricând. Președinta a spus că România este o voce importantă pentru țara noastră. Ea s-a referit și la mecanismul de sancțiuni aplicat de UE față de persoanele care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, acesta fiind adoptat la inițiativa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu. Totodată, Maia Sandu a menționat că, împreună cu România, își dorește să accelereze, în viitorul apropiat, mai multe proiecte, inclusiv de infrastructură.