Politic

Chișinăul va acționa în judecată Gazprom-ul, pentru neexecutarea contractului. Andrei Spînu: „Vor plăti pentru asta”

Guvernul de la Chișinău va acționa în judecată concernul rus Gazprom pentru încălcarea prevederilor contractuale din ultimele luni, când a fost livrat un volum cu până la 60 la sută mai mic de gaze naturale decât era prevăzut în contract. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-un interviu pentru DW. Oficialul spune că autoritățile de la Chișinău intenționează să-i ceară concernului rus, inclusiv, „despăgubiri colaterale”.

„Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite... Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021 când ne-a expirat contractul cu Gazprom. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii de la Chișinău susține că, de vină pentru criza energetică fără precedent prin care trece astăzi Republica Moldova, s-ar face Gazpromul și Rusia. Potrivit oficialului, dacă concernul rus și-ar onora angajamentele contractuale cu țara noastră, criza energetică ar dispărea „și toți vor avea gaz și energie”.

Mai mult, Andrei Spînu recunoaște că conducerea Gazpromului ar putea acționa imprevizibil, în condițiile în care, la începutul acestei luni, Chișinăul a semnat un contract de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 dolari MW, în schimbul întregului volum de gaze naturale, 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, livrate de concernul rus Gazprom pentru întreaga Republică Moldova. Întrebat dacă există vreun document semnat prin care Gazprom își dă acordul ca Chișinăul să cedeze tot gazul Tiraspolului, dar și ce garanții are Chișinăul că mâine Gazprom nu-i va cere plata pentru o parte din gazul livrat în decembrie pe care îl consumă doar regiunea transnistreană, Spînu a declarat că un astfel de document nu există și, prin urmare, Gazpromul ar putea face „orice”.

„În ultimul an ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Când mă întrebați ce poate face Gazpromul, eu nu am răspuns. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda... Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva - asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi. Acțiunile lor au depășit cadrul economic și comercial. Dar să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot. Este reglementat prin contract consumul de pe malul stâng și consumul de pe malul drept al Nistrului. Nimeni de la Chișinău nu va accepta vreodată să achite gazul consumat în stânga Nistrului”, a conchis Andrei Spînu.

Amintim că Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un consens în privința asigurării securității energetice a celor două maluri, la începutul lunii decembrie. Astfel, în urma negocierilor s-a decis că Moldovagaz oferă regiunii transnistrene toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi livrate de concernul rus Gazprom pentru întreaga Republică Moldova, în timp ce malul drept va utiliza gaze din stocurile acumulate. În schimb, Chișinăul a obținut un contract avantajos de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 dolari MW.

Se întâmplă după ce, anterior, Gazpromul rusesc a redus cu până la 60 la sută livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, încălcând prevederile contractului semnat la sfârșitul anului 2021. Drept urmare autoritățile din Republica Moldova s-au confruntat cu dificultăți în aprovizionarea populației cu energie electrică și gaze.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult