Aderare UE

Volodimir Zelenski: Republica Moldova va avea de câștigat, dacă Ucraina câștigă războiul

Odată ce Ucraina va învinge în războiul declanșat de Federația Rusă, și Republica Moldova va avea de câștigat. Declarația a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene. Liderul de la Kiev s-a referit și la soluționarea conflictului transnistrean. În opinia sa, actualul format de negocieri pentru soluționarea acestui diferend nu-și mai are rostul. Totodată, Zelenski s-a arătat convins că Ucraina va face parte din NATO.

„Suntem gata să facem tot ce ne stă în puteri, așa încât Ucraina să obțină măcar unele garanții de securitate în ceea ce privește apropierea de Alianța Nord-Atlantică. Suntem determinați să primim acest semn de la țările membre NATO”.

De asemenea, Zelenski a optat pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului. Mai mult, în opinia sa, actualul format de negocieri „5+2" nu mai este eficient.

„Moldova va merge umăr la umăr cu Ucraina, iar noi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta Moldova. Voi vedeți vreun rezultat în negocierile „5+2"? Eu nu văd. Trebuie să vorbim din postura unei țări puternice și avem poziția Moldovei cu privire la unitatea teritorială. Partenerii noștri au nevoie de suport și, posibil, Moldova va putea fi una dintre țările care au nevoie de suport”.

Zelenski și-a exprimat admirația pentru politica pro-europeană promovată de Maia Sandu. De asemenea, el s-a arătat optimist referitor la aderarea Moldovei și Ucrainei la UE.

Citește mai mult