Economic

Raport FAO: Prețurile produselor alimentare au scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. În luna mai, acest indice a scăzut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie. Organizația publică lunar Indicele prețurilor la alimente, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

AgroExpert.md
Sursa: AgroExpert.md

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai datorită unor diminuări semnificative în ceea ce privește prețurile uleiurilor vegetale, cerealelor și lactatelor, care au anulat majorările de prețuri la zahăr și carne, a precizat în noul său raport Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Potrivit agenției cu sediul la Roma, scăderea din luna mai s-a datorat în principal diminuării cu 8,7% a prețurilor la uleiurile vegetale. În prezent, prețurile la aceste produse sunt, în medie, cu aproximativ 50 la sută sub cele atinse în urmă cu un an. De asemenea, prețul cerealelor a scăzut cu 4,8% comparativ cu luna aprilie, grație unui declin de aproximativ 10 la sută la porumb, ca urmare a unor prognoze favorabile de producție, dar și unei cereri reduse de import.

Prețurile la grâu au scăzut și ele cu 3,5%, datorită livrărilor solide, dar și a prelungirii acordului internațional privind exporturile Ucrainei via porturile de la Marea Neagră.

Pe de altă parte, prețul mondial al zahărului calculat de FAO a crescut pentru a patra lună consecutiv, cu un avans de 5,5% față de luna aprilie, și a ajuns la un nivel care este cu aproape 31% peste cel înregistrat în urmă cu un an.

Potrivit FAO, scumpirea zahărului reflectă livrările globale limitate și impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr din următorul sezon.

Separat, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a dat vineri publicității un nou raport cu privire la cererea și oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să fie de 2,8 miliarde de tone, în creștere cu un % comparativ cu cea de anul trecut, din motiv că sunt preconizate majorări de producție la porumb, orez și sorg, în timp ce recolta de grâu și orz ar putea să fie mai scăzută față de cea din 2022.

Citește mai mult