Economic

Vinul Moldovei a fost celebrat în cadrul Festivalului „DeVin & DeGust”

Zeci de arome și gusturi într-un singur pahar cu vin. Astăzi a fost celebrat Vinul Moldovei, produs al mândriei naționale, asortat cu bucatele tradiționale și cultura specifică fiecărei regiuni cu Indicație Geografică Protejată. Festivalului „DeVin & DeGust” a revenit cu o serie de noutăți pentru iubitorii de autohton.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Zeci de oameni au ales să-și răsfețe ziua cu cele mai speciale vinuri ale Republicii Moldova. Mulți dintre ei au spus că au venit la festival pentru a-și alege vinul preferat.

„- Ambele, atât roșu cât și cel alb sunt ușoare, gustoase. După dispoziție, eu prefer mai tare vinul alb sec. - Dar eu prefer mai mult pe cel roșu.”;

„Este un vin pelicular care se produce sub o tehnologie specială, din soiurile albe, chardonnay, fetească, aligote, sașla.”;

„Are arome dulci-acrișoare. Nu sunt amatoare, sunt prima dată la așa festival. Vin cei care vor să își aleagă unul din cele mai bune vinuri.”

28 de vinării cu Indicație Geografică Protejată și-au expus cele mai selecte vinuri. Pe lângă acestea, producătorii au venit și cu câteva noutăți pentru a atrage consumatorii.

„Ca bază expunem vinurile cu indicație geografică protejată. Avem vinuri albe noi, avem vinuri din categoria orange mai nou apărute. Este binevenită de fiecare dată orice ocazie de a avea contact cu consumatorul. Venim și cu prețuri speciale”, spune Marin Lavric, reprezentantul unei vinării.

Fiecare vin are specificul său, iar o degustare corectă stă la baza înțelegerii adevăratei arome, spun somelierii.

„Atunci când vorbim de o degustare corectă, majoritatea au observat această rotație a vinului în pahar. Oxigenul este acel indice care deschide aromele, ele se oxigenează și noi avem acea aromă care este plăcută, în pahar, înclinat spre nas ca să începem să simțim aromele”, menționează somelierul Andrei Știrbu.

Festivalul pune accent pe cele trei regiuni cu Indicație Geografică Protejată ale Republicii Moldova: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”.

„Fiecare poate lua cunoștință de specificul zonei, teruarul, adică locul de unde vine vinul, tradițiile acestei zone, cultura, acestei zone. Sunt 10 ani de la lansarea brandului de țară Vinul Moldovei, o legendă vie”, a subliniat directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

Festivalul „DeVin & DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului. Evenimentul se încheie duminică, 4 iunie.

Citește mai mult