Politic

Maia Sandu, după Summitul CPE: Republica Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin

Desfășurarea Summitului CPE la Bulboaca a îmbunătățit imaginea țării noastre și a arătat că Republica Moldova nu mai este privită drept un loc obscur, unde grupările criminale își împart averea statului și drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin. Declarațiile au fost făcute de către președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, în care a fost făcut bilanțul Summitului CPE.

„Viitorul nostru este cuprins de incertitudini. Nu putem controla toate evenimentele, iar destinul Moldovei depinde de alegerile pe care le facem zilnic. Totuși, evenimentul care a adus toată Europa în Moldova ne-a arătat câteva certitudini, legate de țara noastră. Moldova este un partener respectat de toate țările europene. Moldovenii sunt tratați cu stimă și de la egal la egal pentru ceea ce suntem: un popor demn, omenos și liber. Despre Moldova se scrie în presa internațională. Nu mai suntem țara despre care se scrie doar când se întâmplă ceva rău. Găzduirea Summitului este un semnal clar că Moldova este importantă pentru Uniunea Europeană și pentru alte țări de pe continentul nostru și că vocea noastră contează.

Într-o perioadă relativ scurtă, noi toți împreună, am reușit să îmbunătățim considerabil imaginea țării noastre în lume. Moldova nu mai este văzută drept un loc obscur, unde grupările criminale își împart averea statului. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin. Moldova este o țară apreciată pentru generozitatea oamenilor ei, pentru curajul și capacitatea lor de a face față unor situații dificile și de a merge înainte cu fruntea sus”, a declarat Maia Sandu.

„Acest eveniment nu a venit din noroc, dar din încrederea noastră de a reuși. Summitul a poziționat Republica Moldova în centrul Europei și a arătat că noi, moldovenii, putem face tot ce ne propunem. Vă sunt recunoscătoare tuturor celor care ați participat la organizarea acestui eveniment. Am arătat că avem oameni bine pregătiți”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a menționat că în Republica Moldova sunt implementate mai multe proiecte cu suportul Uniunii Europene, care au fost confirmate inclusiv în cadrul Summitului Comunității Politice Europene (CPE). Printre acestea se numără: modernizarea armatei și capacităților de apărare, scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, începând cu 1 ianuarie 2024, fortificarea securității cibernetice, construcția podului Cosăuți – Iampoli, creșterea investițiilor din partea UE și acordarea suportului financiar pentru procurarea gazului.

Referindu-se la cheltuielile suportate de către autorități pentru organizarea Summitului CPE, Maia Sandu a menționat că beneficiile depășesc cu mult costurile. Totodată, Sandu a declarat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene o să facă public bugetul, până la sfârșitul săptămânii.

„În momentul în care Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are toate detaliile, o să-l facă public, ca întotdeauna. Noi suntem transparenți. Au existat și anumite costuri care au fost acoperite de către Consiliul Uniunii Europene. În același timp, vreau să vă spun cu toată certitudinea, chiar dacă încă nu există suma finală și cred că în următoarele zile până la sfârșitul săptămânii sper că acest buget va fi publicat, că beneficiile depășesc cu mult costurile acestui Summit. Vă rog să avem cu toții această înțelegere, să fie foarte clar”, a menționat președintele.

Maia Sandu a menționat că la Summitul CPE au fost acreditați peste 700 de ziariști. „Este un efort extraordinar ca să putem să le oferim tuturor acest spațiu. Respectiv, asta a însemnat că nu am putut să acredităm toți ziariștii din Republica Moldova. În schimb, toate imaginile, toate informațiile au fost făcute publice pentru toți”, a declarat șefa statului.

Amintim că țara noastră a găzduit pe 1 iunie, la Bulboaca, Summitul Comunității Politice Europene, care a întrunit 49 de șefi de stat, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult