Expert-Grup: Politica fiscală pentru anul 2024 prevede combaterea fenomenului salariilor în plic și stimularea angajatorilor „să iasă în alb”
Politica fiscală pentru anul 2024 nu vine să crească presiunea fiscală pe afaceri, dar mai degrabă pentru conformarea domeniului. În același timp, documentul prevede măsuri legate de combaterea fenomenului salariilor în plic și de stimulare a angajatorilor „să iasă în alb”, adică să lucreze legal. Politica fiscală pentru anul viitor a fost analizată de Centrul analitic Expert-Grup.
Directorul de program din cadrul Centrului analitic Expert-Grup, Stas Madan, dând o apreciere generală politicii fiscale, spune că ea „nu vine să crească presiunea fiscală în general pe afaceri, dar mai degrabă își concentrează eforturile de conformare fiscală pentru a crește baza din care se colectează impozitele”.
„În sens de creștere de impozite pentru anii viitori, va crește doar taxarea viciilor, atunci când vorbim de anumite accize sau din perspectivă de protejare a mediului ambiant, cum ar fi, de exemplu, accizele la produsele petroliere.”
Taxe echitabile pentru șoferi
Experții susțin că, în prezent, există o inechitate fiscală în cazul șoferilor atunci când achită taxa pentru folosirea drumurilor. În acest caz, aceștia au venit cu mai multe propuneri.
„Salutăm și intenția ministerului de a aplica TVA pentru importul de autovehicule. Atragem atenția asupra necesității elaborării mecanismului de stabilire a valorii în vamă, în mod special pentru autovehicule care sunt transportate avariate, în care pot exista probleme în a stabili valoarea în vamă a acestor unități de transport și pentru a nu admite diminuarea arbitrară a acesteia și perpetuarea fenomenului de corupție”, a spus Vitalie Rapcea, director de program, Expert-Grup.
Una dintre măsurile politicii fiscale, și anume impozitarea egală a tuturor instrumentelor de investiții, va îmbunătăți autonomia financiară a autorităților locale, spun experții. Potrivit lor, APL-urile vor putea aplica mai ușor la proiectele de finanțare.
„Dacă detaliem unul din aspectele pe care l-am analizat, vedem că lucrurile ar putea fi îmbunătățite, mă voi referi la impozitarea veniturilor din investiții. Dacă, de exemplu, la depozite bancare acum este 7 procente, se reduce la 6 procente, iar la valori mobiliare de stat de la 12 la 6 procente. Propunerea noastră în acest sens este ca să se asigure acest deziderat unitar de impozitare a tuturor instrumentelor de investiții. Am propus să fie incluse și obligațiunile municipale”, susține Stas Madan, director de program la Centrul analitic Expert-Grup.
Unul dintre obiectivele politicii fiscale este eliminarea fenomenului salariilor în plic. Pentru aceasta sunt prevăzute facilități mai bune pentru angajatori.
Vitalie Rapcea, director de program, Expert-Grup, crede că e salutar faptul că Ministerul Finanțelor a venit cu propuneri de acordare a posibilității de deduceri a cheltuielilor pentru facilități și cadouri acordate salariaților sau pentru, eventual, finanțarea unei polițe medicale suplimentare pentru angajați din contul angajatorului.
„Faza bună este că, nemijlocit, prin acordarea posibilității de deducere a acestor cheltuieli, noi venim să încurajăm legalizarea acestor cheltuieli. Cu alte cuvinte, agenții economici vor fi interesați să obțină factura fiscală pentru acest tip de cheltuieli, astfel încât să poată fi deductibilă.”
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primul trimestru al acestui an, numărul populației ocupate a constituit peste 865 de mii de oameni. Dintre aceștia, 6,8% au primit salarii în plic.