Social

Poliția de frontieră serbează 31 de ani de la înființare. Mesajul președintei Maia Sandu și al șefului IGPF Rosian Vasiloi

Poliția de Frontieră marchează, astăzi, 31 de ani de la înființare. Cei care păzesc hotarele au fost felicitați de către conducerea țării, care a menționat aportul acestora la securitatea Republicii Moldova. Cei mai buni au fost decorați cu medalii și diplome de merit.

Președinta Maia Sandu a subliniat importanța polițiștilor de frontieră în protejarea securității statului, mai ales că ei sunt filtrul și prima linie de apărare în acest sens.

„Este cea care aduce Uniunea Europeană acasă, muncind cot la cot cu ofițerii Frontex, adoptând practicile UE, armonizând legislația și procedurile noastre la cele europene”.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a menționat că instituția a trecut printr-un proces amplu de modernizare, iar în prezent se poate mândri cu profesioniștii care activează aici.

„În anul 2023, ca parte a sistemului afacerilor interne la nivel național, ne-am focusat pe dezvoltare și alături de noi au fost partenerii noștri de încredere. Anul acesta, împreună cu colegii noștri din Serviciul Vamal, am pășit primii pe teritoriul Uniunii Europene în punctul de trecere Leușeni-Albița și am urat drum bun cetățenilor prin punctul de trecere Leova-Bumbăta”.

Un sprijin important în consolidarea capacităților de operare a Poliției de Frontieră vine din partea Frontex. Ofițerii misiunii susțin că au găsit limbaj comun cu colegii de aici, dornici de a învăța normele europene în securizarea frontierei.

„ Cooperarea este una exemplară. Am găsit aici multă deschidere, mult devotament și dorință de a împărtăși și de a primi*.

Un rol important în descoperirea infracțiunilor de la frontieră o au și echipele canine. Ghenadie Rotaru susține că acest lucru se datorează legăturii intuitive dintre ofițer și patruped.

„Putem forma un dialog. Dacă cunoaștem limbajul canin și putem transmite o informație câinelui, se formează un dialog și este interesat câinele de activitățile și acțiunea mea”.

Iar cei care abia învață cum să apere hotarele țării spun că și-au dorit întotdeauna acest lucru.

„Îmi place profesia și vreau să stau strajă la hotare, să păzesc teritoriul Republicii Moldova”

„Motivarea mea a fost încă de mic copil, fiindcă tatăl meu tot a fost polițist de frontieră și a fost o dorință foarte mare”

Lungimea totală a frontierei de stat este de 1906 kilometri, dintre care 955 de kilometri - terestră, iar 951 de kilometri - acvatică.

În prezent, în cadrul Poliției de Frontieră activează în jur de 3000 de angajați.

Citește mai mult