Regional

Mai multe formații de fanfară din Republica Moldova și România au delectat publicul venit la festivalul „Mândră floare de pe Botna”.

Vatra satului Zîmbreni, raionul Ialoveni, a fost în această duminică o imensă scenă, care a găzduit cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional al fanfarelor „Mândră floare de pe Botna”. Evenimentul a reunit 12 formații de fanfară din Republica Moldova și județul Vaslui, România, înfrățit cu gazdele festivalului.

Una dintre faimoasele fanfare din Republica Moldova, cea din Zaim, Căușeni, a impresionat cu prestația sa, repertoriul deosebit și prezența spectaculoasă a majoretelor.

„Suntem pregătiți cu un program variat, cu muzică de fanfara, muzică populară, muzică balcanică. Suntem 46 de muzicieni și 10 majorete”, a precizat Ion Veste, conducătorul fanfarei.

„Muzica de fanfara reprezintă zona de Sud-Est, zona Zaimului, Căușenilor. Această orchestră este un simbol al satului Zaim, al Căușenilor”, afirmă Valentin Corceban, solist în fanfara din Zaim.

La invitația organizatorilor au răspuns 6 orchestre de fanfară din județul Vaslui, România.

„Muzica de fanfară este viața noastră. Cu asta ne-am născut, adică face parte din inima noastră”, susține Alexandru Costel, conducătorul Fanfarei „Lăutarii” din România.

„Festivalul a ajuns la a 16-a ediție, iar cu muzica de fanfară - la a 4-a ediție. Și dacă anul trecut l-am organizat împreună cu Asociația Internațională a Polițiștilor din România și din Republica Moldova, anul acesta, împreună cu județul Vaslui. Trebuie să arătăm lumii frumosul, să promovăm tradițiile”, menționează Daniel Țonu, primar de Zîmbreni.

„Venim cu mare plăcere la invitația Primăriei Zîmbreni. Consiliul județean Vaslui împreună cu câteva comune, transmitem urările noastre de bine și felicitări, pentru că păstrați vie muzica de fanfară, păstrați autentică această muzică la care și noi ținem foarte mult”, a spus Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, România.

Oamenii din Zîmbreni s-au bucurat de evenimentul care le-a inundat satul cu muzică și oaspeți dragi.

„Foarte frumoasă sărbătoarea, am așteptat-o demult”.

„Lumea rămâne încântată de așa ceva, ne amintește de tinerețe”.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Zîmbreni în parteneriat cu Ministerul Culturii, Directia Cultură Ialoveni și Direcția Cultură a județului Vaslui, România.

Citește mai mult