Regional

Stația meteorologică de la Ceadîr-Lunga oferă informații consumatorilor locali și face parte din rețeaua World Weather Station

Prima stație meteorologică din municipiul Ceadîr-Lunga a fost înființată în 1956. De atunci, locul pentru măsurările meteorologice s-a schimbat de mai multe ori, iar serviciul și-a sistat activitatea. În 2013, datorită fondurilor oferite de Banca Mondială, stația s-a mutat într-o clădire nouă. Sediul reprezintă o platformă modernă de colectare a datelor meteorologice. Stația înregistrează zilnic date pentru analiza situației meteo din regiunea de sud.

facebook.com/Hidrometeo
Sursa: facebook.com/Hidrometeo

Maria Gaidarji, inginer superior la Stație, susține că, pe baza prognozelor meteo, fermierii își planifică lucrările agricole, inclusiv semănatul și recoltarea.

„Pe baza măsurătorilor și observațiilor noastre se fac prognoze și hărți privind umiditatea, temperaturile și intensitatea vântului, modul în care vântul influențează starea mediului”.

„De 10 ani ne aflăm în sediul nou. Aici sunt instalate echipamente automate, lucrăm non-stop. În timpul zilei, la fiecare oră, transmitem date Serviciului Hidrometeorologic din Chișinău”, a spus Dmitri Mavrodi, directorul Stației meteo din Ceadîr-Lunga.

Potrivit experților, activitatea stațiilor meteorologice din Republica Moldova este extrem de importantă în condițiile în care, în ultima perioadă, 90% dintre dezastrele naturale sunt de natură hidrometeorologică.

„Pe teritoriul țării noastre funcționează 18 astfel de stații: 14 pe malul drept al Nistrului și patru în regiunea transnistreană. Această stație oferă informații consumatorilor locali și face parte din rețeaua World Weather Station”, a precizat Lidia Treșcilo, șefă a Centrului Meteorologic din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Stația meteorologică din Ceadîr-Lunga a fost modernizată în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor de dezastre naturale”, implementat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat din fonduri oferite de Banca Mondială, în valoare de 5 milioane de dolari. Împreună cu Stația meteorologică din Ceadîr-Lunga au fost modernizate și stațiile meteorologice din Leova, Soroca și Bălți, iar toate stațiile meteorologice din țară au primit echipamente noi. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 12 milioane de dolari.

Citește mai mult