Consumatorii din capitală care s-au deconectat de la sistemul termic centralizat au primit facturi de până la 1000 de lei. Explicațiile Termoelectrica (VIDEO)
Locuitorii Chișinăului care s-au deconectat de la sistemul termic centralizat, oricum au de plătit facturi de până la o mie de lei. Termoelectrica a folosit o metodologie care ia în calcul redistribuirea căldurii între apartamentele blocurilor pe care le aprovizionează cu căldură. Asta însemnă că oamenii au achitat pentru țevile care pur și simplu trec prin casele lor, fără să fie branșate la calorifere.
Aproximativ zece la sută dintre apartamentele blocurilor de apartamente alimentate de Termoelectrica, sunt debranșate de la sistemul centralizat. Acest proces, de multe ori, provoacă dezechilibre și nu înseamnă că nu se pierde căldură. Responsabilii de la Termoelectrica și experții în energetică au stabilit că locuințele respective sunt încălzite potrivit legilor fizicii de distribuire a căldurii.
„Asta înseamnă că în medie, pentru a încălzi un apartament de 50 de metri pătrați, fiecare trebuie să consume cel puțin 100 de metri cubi de gaze pentru a asigura temperatura de 20-21 de grade. Și acum ei (n.r. consumatorii debranșați) trebuie să se întrebe: consumă ei atât gaz? Dacă nu consumă, înseamnă că beneficiază pe spatele celor care sunt branșați la sistemul centralizat de energie”, explică directorul Institutului de Energetică, Mihai Tîrșu.
Consumul este împărțit între toți locatarii, cei debranșați de la sistemul centralizat achită în funcție de suprafața apartamentelor și diametrul țevilor.
„Toate blocurile locative indiferent de dimensiuni au instalate contoare de energie termică la branșament, care fixează anume acea cantitate de energie termică care a fost consumată de blocul respectiv. Furnizorul de energie termică nu încasează nimic suplimentar decât acea cantitate de energie termică efectiv consumată”, menționează directorul Termoelectrica, Vasile Leu.
În capitală, sezonul de încălzire a început în data de 7 noiembrie. Peste 30 la sută dintre cei debranșați au achitat facturi de 500 de lei, restul au plătit până la aproximativ 1000 de lei.