Politic

Parlamentul a aprobat retragerea din două acorduri cu CSI. Opoziția pro-rusă a protestat

Parlamentul a aprobat în prima lectură retragerea din două acorduri cu CSI. Majoritatea a votat renunțarea la Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente și denunțarea acordului privind cooperarea în situații de urgență. Opoziția pro-rusă a protestat și a preluat narațiunea controversatei Maria Zaharova de la Ministerul rus de Externe - că parteneriatul cu CSI ar fi prevenit tragedia de la Aeroport.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

„Situația tragică din aeroport a accentuat consecințele negative ale retragerii din acordul securității colective. Din această cauză au murit doi cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat în plenul Parlamentului Diana Caraman, deputat BCS.

„Ieri, imediat după declarația purtătorului de cuvânt al MAE al Federației Ruse, era reacția Ministerului de Interne al Republicii Moldova, prin care s-au infirmat cele spuse de doamna Zaharova, nu era inclus numele persoanei vizate, cetățeanul Republicii Tadjikistan în registrul corespunzător”, a replicat Ruslan Bolbocean, secretar de stat la MAEIE.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea, BCS, a ținut să adauge: „Nu uităm că Republica Moldova se află între est și vest și acest lucru presupune să avem cooperare în ambele direcții. Vă mulțumesc mult”.

„Ce înseamnă CSI și Uniunea Europeană? În CSI, Uniunea Euroasiatică, fiecare are alegerea să adopte o lege, nu ne obligă nimeni. Ni se propune și mai departe rămânem în această comunitate și lucrăm. Dacă vreți - adoptați legile, dacă nu vreți - nu le adoptați”, a declarat Aleksandr Nesterovski, deputat neafiliat.

Fostul președinte Vladimir Voronin recunoaște că CSI este o reminiscență a Uniunii Sovietice.

„Destrămarea obraznic de rușinoasă a lui Gorbaciov și Elțin a Uniunii Sovietice. Și pe parcurs ea s-a dezvoltat. Dar pentru noi, pentru Moldova, este foarte importantă și partea economică, partea socială.”

Potrivit statisticii oficiale, exporturile Republicii Moldova în primele patru luni din acest an au ajuns la 1,38 de miliarde de dolari. Uniunea Europeană are o cotă de peste 60 la sută. Doar România asigură o treime din banii care ajung în Republica Moldova. Cota Rusiei este de doar 4,1 la sută. Belarus - 2,4%. Dintre statele CSI, în statistica oficială mai figurează Kazahstanul cu 1,1 la sută. Uniunea Europeană este un spațiu al prosperității, iar zona de influență a Rusiei, din contra, înseamnă stagnare.

Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că „mulți din cei care doresc în continuare să rămână în CSI sunt prizonierii trecutului și, de fapt, nu vor să vadă perspectivele viitorului”.

„Pentru Federația Rusă, CSI este important anume din cauza intereselor sale geopolitice, Federația Rusă nu vrea ca state precum Republica Moldova să se dezvolte, să tindă spre viitor, dar vrea să rămână în trecut, nu pentru a se dezvolta, dar pentru a face parte din sfera lor de influență.”

Guvernul a lansat procedura de retragere și din alte acorduri cu Comunitatea Statelor Independente.

Citește mai mult