Regional

La Telenești a avut loc cea de-a 9-a ediție a Festivalului Concurs „Hora Sânzienelor”

Parfumul florilor de sânziene a învăluit în această duminică parcul din orașul Telenești. Aici a avut loc cea de-a 9-a ediție a festivalului folcloric al obiceiurilor și tradițiilor de vară „Hora Sânzienelor”. O horă în care s-au prins colective artistice, meșteri populari din Republica Moldova și din România, iar vedeta evenimentului a fost coronița împletită din flori de sânziene.

Hora Sânzienelor a fost inaugurată de ansamblul „Cimbrișor” din satul Sloveanca, raionul Sângerei.

„Sânziene, mândră floare, de leac tămăduitoare. Suntem câștigătorii premiului 1 în raionul Sângerei. Festivalul de Sânziene este festivalul tuturor florilor, îndeosebi a sânzienelor”, spune Mariana Galben, artistă amatoare din satul Sloveanca.

În premieră a ajuns la festival și ansamblul „Sânzienele” din Piatra Neamț, România.

„Ne bucurăm că într-o zi atât de frumoasă, de sărbătoare și plină de tradiții suntem la dumneavoastră. Avem un CD și am făcut lansarea CD chiar pe 24 iunie, când se sărbătorește la noi Sânzienele în Piatra Neamț și avem un cântecel care ne reprezintă”, spune artista amatoare Georgiana Șerban-Axinte.

„Sărbătoarea Sânzienelor este sărbătoarea Zânelor bune. De la dânsele am învățat a purta coronițe din flori, fiindcă de la Sânziene se taie fânețele, se pierde puterea magică a florilor”, menționează Zinaida Dica din satul Inești.

„E un festival foarte frumos în care putem să arătăm cât de gospodine suntem și în scenă suntem bravo și chiar dacă înaintăm în vârstă, ne simțim tinere și frumoase, iubim portul popular și muzica”, spune Iulia Cazacu, artistă amatoare din satul Verejeni.

Mileuri, păpuși, gentuțe a prezentat la târgul meșterilor popular Natalia Boghiu din Ciulucani. Le-a lucrat cu o singură mână.

„Depun suflet și inimă și m-am deprins și îmi place foarte mult ceea ce fac. E ceva de suflet, ceva ce mă liniștește, mă exprimă ca frumos”, spune meșterița populară.

Meșterii populari din Romania, Mircea și Maria Tofan, au fost impresionați de modul de organizare a evenimentului.

„Foarte frumos pentru o localitate atât de mică. Un eveniment așa deosebit, ne place foarte mult. Am venit cu sculpturi în lemn pe temă religioasă cu chipul Mântuitorului, a Maicii Domnului, diferiți Sfinți”, povestește Mircea Tofan.

„Este cel mai important festival, noi avem doua festivaluri de tradiții: Florile Dalbe - tradiții de iarnă și acesta este cu tradiții și obiceiuri de vară - Hora Sânzienelor”, menționează Pavel Casian, șeful secției cultură, consiliul raional Telenești.

A fost reamintită frumoasa tradiție a curățatului fântânilor, ritualurile magice pentru aflarea ursitului. Festivalul s-a desfășurat cu suportul financiar al Consiliului raional Telenești.

„Altfel nici nu putea fi. Prin acest festival noi creăm o istorie, astăzi am creat o filă a istoriei anume în domeniul culturii, or, națiunea care nu are cultură este sortită dispariției”, a subliniat președinta raionului Telenești, Mariana Ombun.

La cea de-a 9-a ediție a Festivalului Concurs „Hora Sânzienelor” au participat 18 colective de artiști amatori și 24 de meșteri populari.

Citește mai mult