Social

Moldovenii trăiesc mai mult. BNS: Durata medie a vieții în Republica Moldova, în creștere cu 2,4 ani

Moldovenii trăiesc mai mult. Cel puțin asta arată datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora, anul trecut, durata medie a vieții în Republica Moldova a constituit 71,4 ani, în creștere cu 2,4 ani comparativ cu 2021. Acest lucru a generat și creșterea speranței de viață. Jurnalista Victoria Pădure a studiat informațiile oferite de BNS și vine cu mai multe detalii.

IPN
Sursa: IPN

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații în medie cu 8,6 ani.

Potrivit datelor oferite de BNS, anul trecut, speranța de viață în rândul femeilor a constituit 75 de ani și 7 luni sau cu 2 ani și opt luni mai mult decât în 2021. În cazul bărbaților, indicatorul a constituit 67 de ani, în creștere cu doi ani.

În 2022 avem înregistrată cea mai înaltă rată medie din ultimii opt ani. Potrivit specialiștilor, acest lucru se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei.

Astfel, în anul 2022 rata mortalității generale a constituit 14,2 decedați la 1000 de locuitori.

În rândul femeilor, indicatorul este de 12,6 femei la o mie de locuitori, în descreștere cu 3,6 comparativ cu 2021. În ce privește bărbații, indicatorul a fost de 16 decedați la o mie de locuitori, care la fel este în descreștere.

BNS mai anunță că rata mortalității infantile a înregistrat o ușoară creștere. Mai exact, de la 8,5 decedați în vârstă de sub un an la 1000 născuți-vii, în anul 2021, până la nouă decedați în 2022.

Anul trecut, s-a înregistrat mai multe decese în rândul băieților de până la un an, decât al fetelor.

Citește mai mult