Social

Proiect social privind incluziunea refugiaților din Ucraina

Au însușit și au îndrăgit meșteșugurile populare din Republica Moldova. Vorbim despre mai multe tinere din Ucraina care au participat în cadrul unui proiect, menit să faciliteze integrarea socială a refugiaților ucraineni. Au țesut, au croșetat și au stat la povești cu cei mai iscusiți meșteri populari din țara noastră.

Larisa Nastas este meșter popular și a fost cea care le-a împărtășit refugiatelor din Ucraina, bucuria și pasiunea sa pentru în meșteșugul tradițional.

„Am lucrat cu doamnele refugiate din Ucraina și am făcut diverse lucrări, le-am învățat a croșeta, a țese. Doamnele au rămas impresionate, chiar și-au luat unele lucrări acasă.”

„Aici vedeți lucrările Larisei, noi abia am început să croșetăm asemenea covorașe, flori. Este mângâierea noastră și suntem recunoscători pentru aceste momente care ne alungă gândurile negre, din cauza războiului”, a spus Olga Coroliova, refugiată.

„Ne alinăm sufletele atunci când lucrăm la aceste covorașe. Am întâlnit oameni minunați care ne ajută”, a adăugat refugiata Angela Belous.

„Un proiect cu implicarea Casei Mărioarei, obiectivul fiind incluziunea socială a refugiaților din Ucraina în Republica Moldova. Sunt mai multe activități atât cu adulții precum și cu copii. Sunt implicați mai mulți specialiști pentru a ocupa timpul liber” a declarat Mariana Balan, Șefă Secție, Direcția Asistență Socială.

Aceste tinere din Ucraina au venit la festivalul Hora Sânzienelor îmbrăcate în cămăși tradiționale moldovenești.

„Pentru mine e o sărbătoare când îmbrac asemenea haine, mai ales că avem și noi în Ucraina cămașa noastră tradițională-vășivanka”, a spus Mariana Kozoveakina, refugiată din Odesa.

„Mulțumim Republicii Moldova pentru că ne-a primit și ne găzduiește, oamenilor generoși care ne ajută să nu ne pierdem speranța. În fiecare zi ne rugăm Domnului să înceteze războiul!” a adăugat Olga Coroliova, refugiată din Dnipropetrovsk.

Inițiativa „Facilitarea integrării sociale și îmbunătățirea coeziunii sociale a refugiaților ucraineni”, implementat de Casa Mărioarei, cu sprijinul financiar Proiectului HOPE, în parteneriat cu Direcția Asistență Socială Telenești a început în luna februarie și se va încheia la 31 iulie. În cadrul acestuia au participat peste 200 de refugiați ucraineni.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult