Regional

Grădinița din Gangura, renovată cu sprijinul României. Va fi deschisă o creșă, dar și o sală pentru activitățile culturale

Lucrările de modernizare a grădiniței din Gangura, raionul Ialoveni, continuă. După ce în 2018, un bloc al instituției preșcolare a fost redeschis datorită sprijinului Guvernului României, în prezent au loc lucrări de renovare a unui nou bloc unde va fi deschisă o creșă, dar și o sală pentru activitățile culturale. Și asta datorită înfrățirii dintre această localitate cu orașul Popești-Leordeni din județul Ilfov din România.

În prezent, grădinița din Gangura este frecventată de 125 de copii. Primarul localității afirmă că modernizarea instituției este necesară.

„Am primit o delegație de consilieri locali împreună cu domnul primar Petre Iacob, care au vizitat comuna Gangura. I-am spus domnului primar că ar fi bine să deschidem o grupă de creșă. Și la fel, desigur era nevoie de un spațiu pentru pregătirile culturale pentru copii, pentru cercuri de dans”, a menționat primarul de Gangura, Marcel Bobeica.

Deși cele două localități s-au înfrățit în 2018, aprobarea proiectului a durat. Astfel, abia în toamna anului 2022 au început lucrările propriu-zise. Din valoarea totală de aproximativ 2 milioane de lei, primăria Popești-Leordeni a acordat 75 de mii de euro, iar primăria comunei Gangura a venit cu o contribuție de peste 400 de mii de lei. Lucrările ar urma să fie finalizate în toamna acestui an.

„Procentual s-a realizat circa 70% din volumul total de lucrări preconizate. Ne încadrăm în termenii pe care i-am avut inițial, adică 12 luni de la începerea lucrărilor. Ar urma că la mijlocul lunii noiembrie anul curent să finalizăm”, a explicat dirigintele de șantier, Alexandru Iazinschi.

În luna august o delegație din România urmează să viziteze șantierul. Primăria Gangura mizează pe continuarea colaborării cu localitățile de peste Prut.

„Vreau să le mulțumesc, încă o dată, primăriilor din România. Este o tradiție bună, o tradiție sufletească ca primăriile din România să ajute primăriile din Moldova fiindcă acolo este o altă dezvoltare. Și ei au problemele lor, dar având această legătură sufletească, istorică și culturală, ei nu uită de primăriile din Moldova”, a mai adăugat Marcel Bobeica.

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România este una dintre persoanele care a făcut posibil faptul ca în baza acordurilor de înfrățire să se poată asigura finanțări din bugetele locale ale României.

„Este banal de simplu, chiar eu am scris asemenea prevederi. Nu e deloc greu, numai să existe dorință din partea unităților administrativ teritoriale din România care să asigure finanțarea în Republica Moldova. Știu că au fost cazuri de comune, care au finanțat diverse investiții în Republica Moldova. Sunt exemple elocvente că înfrățirile aduc beneficii”, a declarat Emil Drăghici.

Grădinița de copii din satul Gangura a fost construită în 1986. După câțiva ani de inactivitate, grădinița a fost reparată și dotată datorită finanțării externe și a fost redeschisă în 2014.

Citește mai mult