Regional

Proiectul „Satul European”, la Taraclia: Muzeul patrimoniului cultural din localitate se află în reconstrucție

Muzeul patrimoniului cultural din Taraclia este în plin proces de reconstrucție. Se efectuează lucrări în interiorul clădirii, lucrări de reparare a acoperișului și construcția unor spații suplimentare pentru expozițiile muzeului. Autoritățile locale din Taraclia își propun să creeze un întreg complex etno-cultural în zonă.

Muzeul patrimoniului cultural din Taraclia a fost mutat în anul 2012 în clădirea unei foste grădinițe și potrivit directorului instituției nu era suficient spațiu pentru expunerea și depozitarea obiectelor de artă.

„Exponatele sunt din secolele XIX-XX și anume mobilă, haine care sunt foarte greu de găsit. Oamenii în continuare ne aduc lucruri valoroase, iar noi le păstrăm, unele au chiar peste 60 de ani. Vom avea posibilitatea să expunem obiectele frumos aranjate, deoarece aici doar doua mii erau la vedere, restul patru mii erau în depozit”, a declarat Tatiana Nechit, directoarea Muzeului, Taraclia.

„Conform proiectului vor repara acoperișul, izolația fațadei și deja lucrări în interior. Mulți care trec pe aici ne întreabă ce o să fie, le este și lor interesant. Este foarte bine că în oraș să fie un muzeu”, spune Ivan Puluccu, director construcții.

Lucrările au loc după ce Primăria din Taraclia a câștigat un proiect în cadrul Programului Național „Satul European”. Astfel, autoritățile locale își propun să îmbunătățească semnificativ condițiile de funcționare a muzeului și vor să realizeze un întreg complex etno-cultural în zonă.

„Datorită proiectul „Satul european”, am primit cinci milioane de lei. Însă pentru reconstrucția totală avem nevoie de zece milioane, de aceea am împărțit proiectul în două părți. Timp de un an clădirea trebuie să fie deja gata”, a declarat Veaceslav Lupov, primarul din Taraclia.

Muzeul patrimoniului cultural din Taraclia a fost deschis oficial în 2013, iar exponatele sunt adunate de oameni încă din 1978. În muzeu sunt păstrate peste 6.500 de obiecte.

Citește mai mult