Regional

Învestire populistă la Comrat. Evghenia Guțul promite că va consolida autonomia găgăuză

Evghenia Guțul promite că va consolida autonomia găgăuză în raport cu Chișinăul. Noul guvernator de la Comrat nu se distanțează de partidul dizolvat Șor și a transformat învestirea în funcție într-o sărbătoare populară cu concert și vedete din Turcia. Autoritățile locale nu au oferit detalii despre sursele de finanțare a festivității.

gagauzinfo.md
Sursa: gagauzinfo.md

De pe scena instalată în centrul Comratului, noul guvernator găgăuz a vorbit despre presiunea Chișinăului.

„Vreau să-i mulțumesc aparte lui Ilan Șor și mișcării lui. Nu doar pentru susținerea candidaturii mele, dar pentru aceea că necătând la presiunea puterii de la Chișinău, nu a lăsat țara noastră. El este gata să facă tot, ca noi să realizăm toate promisiunile electorale”, a declarat Evghenia Guțul.

La eveniment au venit sute de oameni. O femeie ne-a spus că organizatorii i-au dat șepci ca să le împartă celor prezenți. Nu mai numărați banii - au răspuns unii la întrebarea privind cheltuielile pentru festivitate.

„Ne-au rugat să le împărțim. Organizatorii ne-au rugat și-i ajutăm. - Gratuit? - Desigur. - Glumiți? - Priviți câte deja am împărțit. Oare se poate să le vindem? Noi nu ne vindem. - Cunoașteți de unde sunt banii? - Nimic nu știm, nimic nu ne-au spus. Ne-au rugat, noi împărțim.”;

Oamenii veniți în centrul Comratului au spus că au făcut o alegere corectă și că se așteaptă ca promisiunile să fie realizate.

„Este foarte bine. Așa evenimente să fie mai des. Sperăm foarte mult că noul bașcan ne va îmbunătăți traiul.”;

„Să fie totul bine, iar Găgăuzia să devină un tărâm al viselor.”;

„Noi am făcut o alegere foarte corectă și totul e înainte.”;

„Va veni un anumit artist turc.”;

„Este un secret comercial.”;

„Important e oamenilor să le fie bine, nu mai numărați banii.”;

„Mulți. Bravo. Mulți, dar ea e foarte bună.”

Amintim că în urma alegerilor din Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțarea ilegală a campaniei. CEC a anunțat atunci că a fost depășit plafonul legal pentru donații în numerar. În total, acestea constituie peste 1,4 milioane de lei, o treime aparțin partidului dizolvat Șor. Ofițerii anticorupție au ridicat listele cu alegători de la consiliul electoral Comrat, recent procurorul general a transmis că unii oameni care au votat nici nu se aflau în țară.

Citește mai mult