Politic

Maia Sandu: „Servicile noastre cunosc aceste informații și, la momentul potrivit, o să vină cu mai multe detalii, inclusiv cu soluții pentru această problemă”

Întrebată de jurnaliști „dacă serviciile de la Chișinău știu despre centrul de spionaj electronic de la Ambasada Rusiei”, președinta Republicii Moldova a răspuns afirmativ. Discuția a avut loc azi, la finele evenimentului de dare în exploatare a două sectoare ale drumului expres M3: Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România. Șefa statului a comentat astfel informațiile dintr-o investigație realizată de The Insider și Jurnal TV precum că, prin intermediul antenelor de pe sediul Ambasadei Rusiei, se spionează.

facebook.com
Sursa: facebook.com

„Bineînțeles că serviciile noastre cunosc aceste informații și, la momentul potrivit, o să vină cu mai multe detalii, inclusiv cu soluții pentru această problemă”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii postului de televiziune Jurnal TV în colaborare cu jurnaliștii portalului independent rus, The Insider, Ambasada Federației Ruse de la Chișinău ar fi echipată cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă.

Astfel, pe acoperișurile misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare ar fi instalate 28 de astfel de dispozitive, ceea ce este de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO.

Investigația arată că Ambasada rusă la Chișinău este, de fapt, un centru de spionaj. Publicațiile Insider și Jurnal TV au dezvăluit identitățile mai multor ofițeri secreți de legătură din cadrul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse și din Direcția Principală de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse surprinși pe acoperișul ambasadei ruse, acolo unde sunt instalate plăci și dispozitive de emisie.

Numărul acestora crește în fiecare an. Dispozitivele sunt folosite pentru război electronic și cibernetic. Serviciile de informații rusești au început să-și intensifice interesul pentru Republica Moldova în 2015. Anterior, Chișinăul a anunțat că ia în calcul aplicarea parității de diplomați. Federația Rusă are în Republica Moldova aproximativ 40 de angajați la ambasadă, în timp ce la Moscova Chișinăul are șase diplomați.

Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții. Contactați telefonic de postul nostru de radio, reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova nu au răspuns.

Citește mai mult