Politic

Guvernul va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență cu 60 de zile

Membrii Guvernului au decis să propună Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 3 august. Ministrul de Interne, Adrian Efros, a motivat decizia prin agravarea situației la frontierele Republicii Moldova cu Ucraina, în urma agresiunii brutale a Federației Ruse asupra regiunilor Odesa și Reni.

„Republica Moldova se află la doar câțiva kilometri distanță de aceste zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințări directe. Riscurile pentru securitatea țării sunt mari și ca urmare atât a atacurilor care au avut loc în imediata apropiere de frontiera NATO, asupra portului Reni, cât și a declarațiilor recente ale oficialilor ruși privind statele NATO. De altfel, Polonia a dislocat deja trupe suplimentare la frontiera de est a statului. Totodată, se menține o situație de pericol de accident nuclear la centrala electrică de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse”, a menționat ministrul.

Potrivit acestuia, survolarea accidentală al spațiului aerian cu drone sau rachete poate afecta suveranitatea teritorială și securitatea publică, energetică, a comunicațiilor terestre și portuare ale țării.

În plus, sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, perturbarea lanțului logistic maritim va duce la creșterea tranzitului de cereale prin Republica Moldova. „De asemenea, Republica Moldova rămâne a fi expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulări cu scop militar, spionajul străin și escaladarea violenței interetnice și intercomunitare în zonele tensionate. În același timp, războiul injust din Ucraina ar putea afecta și infrastructura de transport de gaze naturale și energie electrică, împiedicând livrările către Republica Moldova”, a mai menționat Adrian Efros.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Ulterior, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult