Regional

Oficiul bașcanului Evghenia Guțul nu are sprijinul Adunării Populare de la Comrat

Adunarea Populară a refuzat să-i numească în funcție pe membrii oficiului bașcanei Evghenia Guțul, propuși de Ilan Șor. Subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi, deși cabinetul desemnat venise la ședință. Grupul Șor a organizat un protest, manifestanții au încercat să intre în sediul adunării populare, totuși învestirea noului birou executiv a fost amânată.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Manifestanții au cerut demisia președintelui Adunării Populare, Dmitri Constantinov, unii totuși nu știau de ce protestează.

„- Pentru Ilan Șor. - Dar de ce sunteți nemuțumit? De ce protestați? - Nu știu cum să vă răspund.”

„Problema este că echipa creată de bașcanul nostru nu este aprobată de Adunarea Populară.”

Adunarea populară solicită respectarea procedurii, inclusiv verificarea nivelului de cunoaștere a limbii găgăuze.

„Dacă aici e importantă limba găgăuză, desigur o vom învăța. Dar din câte înțeleg, toți vorbesc limba rusă în Adunarea Populară, în găgăuză doar se ceartă și se înjură reciproc”, a spus primarul Orheiului, Pavel Verajanu, desemnat adjunct al bașcanului.

Învestirea oficiului bașcanei Guțul nu a fost acceptată pe agenda Adunării Populare.

„Amânarea acestei chestiuni este în folosul celor care tind să distrugă autonomia noastră, să ne ia atribuțiile, să ne transforme într-o rezervație, într-un ghetou”, a afirmat Alexandr Dulgher, membru al Adunării Populare.

„Nu se face așa. Există procedura și legea. Totul va fi potrivit legii și procedurii, vă garantez. Cine e împotrivă? Trei au oameni au votat. Bine, cine e împotrivă?”, a întrebat președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

Ilan Șor continuă să facă politică de la distanță. Condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, el i-a prezentat ieri de pe un ecran instalat în centrul Comratului pe membrii oficiului bașcanei Guțul. Deși a fost învestită în funcție, Evghenia Guțul trebuie să ceară votul Adunării Populare pentru confirmarea cabinetului. Vă reamintim, instanța a validat alegerile locale, totuși Procuratura verifică finanțarea campaniei și coruperea alegătorilor. Partidul Șor a fost declarat anticonstituțional între timp, anume din cauza finanțării tenebre din afara țării.

Citește mai mult