Politic

Amendamentele la codul penal privind trădarea de patrie, spionajul și separatismul au fost aprobate de Guvern

Guvernul a dat aviz pozitiv amendamentelor la codul penal privind trădarea de patrie, spionajul și separatismul. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat la ședința cabinetului de miniștri de la Ștefan Vodă că executivul se pregătește pentru orice scenariu care pune în pericol securitate țării.

moldpres.md
Sursa: moldpres.md

Faptul că lumea s-a obișnuit cu războiul din țara vecină nu înseamnă că nu există riscuri pentru Republica Moldova, spun autoritățile.

Proiectul de lege stabilește clar că instituirea unor structuri paramilitare dar și separatiste sunt infracțiuni conexe spionajului și trădării de patrie. Mai mult, pedeapsa penală vizează și persoanele care au aflat despre acțiuni subversive dar nu au informat instituțiile de securitate.

Autorii proiectului, printre care și președinta comisiei juridice parlamentare, Olesea Stamate, notează că, deocamdată, legislația nu reglementează clar acțiunile care atentează la integritatea și suveranitatea națională. Amendamentele au primit avizul Guvernului.

Amintim că Parlamentul intenționează să voteze trei legi noi privind securitatea națională, inclusiv o legea nouă pentru Serviciul de Informații și Securitate care prevede lărgirea atribuțiilor SIS.

Citește mai mult