Adunarea Populară a respins repetat lista cu membrii Comitetului Executiv, propusă de Evghenia Guțul
Adunarea Populară a autonomiei găgăuze s-a întrunit vineri, 4 august, din nou în ședință pentru a aproba Comitetul Executiv al autonomiei, propus de bașcanul Evghenia Guțul. Se întâmplă după ce șapte dintre candidații înaintați anterior de Guțul au picat testul la limba găgăuză, iar bașcanului i s-a oferit termen până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a identifica alți candidați în locul celor care nu au fost admiși de Comisia Lingvistică din cadrul Adunării Populare.
Deși Adunarea Populară a Găgăuziei i-a oferit termen bășcanei să identifice noi candidați în locul celor care nu au fost admiși de comisia lingvistică, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Guțul a venit cu aceeași echipă. Ședința a durat o oră și jumătate, iar aleșii locali au respins din nou lista. Președintele Adunării populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov ne-a declarat ca lista a fost respinsă nu din motive lingvistice, ci pentru că unii candidați nu sunt eligibili pentru funcțiile la care sunt propuși.
Cu o oră înainte de începutul ședinței, în fața sediului Adunării Populare s-au adunat mai mulți protestatari, fapt pentru care Evghenia Guțul a fost dur criticată în cadrul ședinței. Unii aleși locali susțin că printre protestatari au fost și minori. Oamenii au scandat diverse lozinci în susținerea echipei bașcanului, iar unii nu au putut să ne spună care este scopul pentru care au venit în fața sediului.
De menționat că primarul orașului Comrat le-a solicitat protestatarilor să desfășoare manifestația în piață, și nu în fața sediului Adunării Populare, pentru a nu pune presiune pe aleșii locali, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Conflictul de la Comrat a izbucnit săptămâna trecută, când Adunarea Populară a Găgăuziei a refuzat să introducă pe ordinea de zi aprobarea echipei Comitetului Executiv a Evgheniei Guțul. Motivul invocat de aleșii autonomiei este că din cei 21 de membri care au fost prezentați pe Skype de oligarhul fugar Ilan Șor, trei nu au nicio legătură cu etnia găgăuză și nici măcar nu cunosc limba. Printre aceștia se numără și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu.
Potrivit legislației în vigoare, guvernatorul autonomiei găgăuze este în drept să dizolve înainte de termen Adunarea Populară a Găgăuziei în cazul imposibilității de a forma Comitetul Executiv al Găgăuziei în decurs de 45 de zile de la propunerea componenței lui sau în cazul blocării timp de 2 luni a proiectului legii bugetului Găgăuziei.
Adunarea Populară poate fi dizolvată după consultarea de către Guvernator a fracțiunilor și a Prezidiului Adunării Populare. Adunarea Populară poate fi dizolvată numai după ce se respinge a doua oară componența Comitetului Executiv propusă de Guvernator.