Regional

Soroca: Proiectul de renovare a Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” se va încheia în luna septembrie

Lucrările de renovare și modernizare a Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din municipiul Soroca sunt în toi. Mai sunt aproape două luni până la încheierea proiectului, iar muncitorii lucrează de zor pentru a termina lucrările la timp.

Muzeul din Soroca a devenit șantier în iulie 2022. Până acum a fost schimbat acoperișul instituției, au fost zugrăviți pereții interiori și renovate mai multe geamuri ale clădirii istorice. Recent, în interiorul instituției au fost instalate 50 de vitrine expoziționale, în valoare de 960 mii lei, iar acum se lucrează la construcția unei galerii expoziționale în curtea muzeului.

„Vitrinele sunt un lucru indispensabil pentru bună funcționare a oricărui muzeu. Noi le-am făcut după imaginația noastră și reieșind din capacitățile fondurilor care le posedam pe moment, or noi avem 32 mii de exponate, o bună parte sunt obiecte foarte valoroase. Anume acestea le vom prezenta vizitatorilor noștri”, spune directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat”, Victor Botnaru.

Este al doilea proiect de modernizare a unor instituții muzeale din nordul țării, finanțat din surse financiare naționale. Arhitectul proiectului a ținut sa păstreze neapărat autenticitatea clădirii.

„Păstrarea maxima a lucrurilor autentice, curățarea de lucruri străine și consolidarea ca să nu se distrugă mai departe. Promovarea, povestea mult face: cine a locuit, câți ani, cât de veche este clădirea ca complex, ca tandem”, menționează arhitectul Serghei Chiriac.

Finalizarea proiectului este preconizată pentru luna septembrie.

„Depunem efortul maximal pentru încadrarea în termenii prevăzuți. Vor fi executate toate lucrările prevăzute conform proiectului, de asemenea acele întrebări care apar pe parcurs lucrărilor vor fi aplicate soluțiile. Sunt puse accente pe păstrarea autenticității obiectului, păstrarea acelor elemente care ne arata istoria care a fost și care trebuie sa o păstrăm pentru următoarele generații”, spune șef de șantier Mihai Iazinschi.

Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Soroca este finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Valoarea totală a proiectului constituie aproape 9 milioane de lei. 10 la suta din bugetul alocat reprezintă contribuția Consiliului Raional Soroca.

Citește mai mult