Regional

„Satul European” la Căzănești: De sistemul de aprovizionare cu apă vor putea beneficia aproape 1000 de locuitori

Aproape 1000 de locuitori din satul Căzănești, raionul Telenești, vor putea fi conectați la sistemul de aprovizionare cu apă. În cadrul programului „Satul European” a fost construit și instalat un castel modern de apă. În acest scop, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională au fost alocați aproximativ un milion de lei.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Iată și caldă, și rece am. Eu voi spune cum mă simt, nici nu mi-i a muri!”

Valeriu Gîlcă, în vârstă de 75 de ani, de o viață întreagă locuiește la Căzănești. Bărbatul spune că visul său cel mare era să aibă apă în casă, ca la oraș, mai ales că, după moartea soției, îi era foarte greu să-și spele hainele și să se îngrijească.

„S-a împlinit și visul nostru, avem apă pentru baie, pentru veceu, pentru toate celea este. Eu mi-am făcut în casă, de-am cu ajutorul băieților mei, mi-am făcut baie, veceu, mașină de spălat, mai în scurt toate condițiile”, povestește bărbatul.

În prezent, noul castel de apă aprovizionează 25 de gospodării din satul Căzănești, care anterior erau conectate la un turn de apă vechi și ruginit.

„Pană la instalarea turnului de apă lipsa apei ne-a creat foarte multe dificultăți, acum însă situația s-a îmbunătățit. Apa ce o folosim e de calitate superioară. O folosim pentru toate necesitățile gospodăriei, consum alimentar. Condițiile de trai s-au îmbunătățit”, spune Diana Melinschi, locuitoare a satului Căzănești.

„Ne-au tras apă, au pus turnul nou, suntem foarte bucuroși. La mașina de spălat, la baie, mai udăm câte o roșie. Apa e de calitate foarte bună”, spune Boris Copaci, un alt localnic.

Noul turn de apă a fost instalat din banii oferiți în cadrul programului „Satul European”. Acum administrația locală a pregătit un nou proiect pentru finanțarea extinderii rețelelor de apeduct. În acest scop este nevoie de circa trei milioane de lei.

„Acest castel de apă a fost instalat cu scopul de a extinde apeductul pe întreaga localitate, pe întreg satul Căzănești. Până la instalarea castelului aveam în proporție de 40 la sută asigurarea cu apă potabilă a localității, acum la moment avem în jur de 25 de gospodării care beneficiază de acest proiect. Deci, celelalte 60 de procente care nu beneficiază acum la moment de apeduct centralizat vor beneficia în urma implementării proiectului. Mulțumim enorm Guvernului că a adus acest proiect „Satul European” mai ales că primăriile nu au avut o contribuție în acest proiect și ceea ce cu toții știm bugetele austere, crizele care au venit peste capul nostru toți acești ani a fost un aport destul de mare”, menționează primarul satului Căzănești, Vasile Sîrbu.

Satul Căzănești are peste 1700 de locuitori.

Citește mai mult