Deputații din fracțiunea BCS boicotează ședința Parlamentului și cer alegeri parlamentare anticipate
Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a declarat că boicotează ședințele Parlamentului și vor merge în teritorii pentru a discuta cu alegătorii. Declarația a fost făcută după ce ședința a fost întreruptă pentru o pauză 30 de minute, la solicitarea fracțiunii BCS.
„Fracțiunea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor ne solidarizăm cu cei peste o mie de angajați ai posturilor TV, care au rămas fără surse de existență în ajunul sărbătorilor. Ne solidarizăm cu administrația publică locală, care are grave probleme cu bugetul și cu soluționarea problemelor existente. Ne solidarizăm cu toți cetățenii care au dreptul să spună poziția lor clar, ferm și să fie mediatizați. (…) Nici în perioada lui Plahotniuc Republica Moldova nu a trăit asemenea instrumente și atitudini. Este foarte rușinos ce faceți astăzi”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.
Deputații fracțiunii BCS au purtat pancarte și au scandat „Rușine!”, „Jos PAS” și au cerut dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
„E clar că nu e ca pe timpul lui Plahotniuc când din același kuliok se finanțau aceste televiziuni. CA a avertizat aceste televiziuni, practic, până în pânzele albe despre faptul că ele încalcă codul deontologic”, a spus deputatul PAS Lilian Carp.
La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a acuzat deputații BCS și cei ai Partidului Șor că ar fi ghidați în acțiunile lor de un „holding plătit de Kremlin”.
„Este evident pentru toată lumea că un holding plătit de Kremlin a lucrat până nu demult pentru PSRM/PCRM. De la o vreme Kremlinul l-a dat grupării criminale organizată „Șor”. Pe cine încercăm să aburim? Că Federația Rusă a ales să aibă aliați bandiți, asta este alegerea lor, alegerea noastră este să construim un stat și să-l integrăm într-un spațiu civilizațional a UE. Toate emoțiile și încercările de a se irija în apărători și avocați ia mass-media nu ține”, a declarat Igor Grosu.
De menționat că fracțiunea BCS a propus audierea de urgență a premierului Natalia Gavrilița, a președintelui CSE și a președintelui CA, Liliana Vițu. Propunerea însă nu a fost susținută.
Înaintea începerii ședinței plenare, câteva zeci de persoane au manifestat în fața Parlamentului. Acestea au protestat împotriva deciziei Comisiei Situații Excepționale privind suspendarea licenței de emisie a unor posturi de televiziune din țară, majoritatea afiliate acestor formațiuni.
Amintim că pe data de 16 decembrie, CSE a decis suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune, pe perioada stării de urgență, care expiră la începutul lunii februarie 2023.