Politic

Maia Sandu dă asigurări că reforma justiției va fi dusă până la capăt: Este o luptă de supraviețuire ca stat democratic

Maia Sandu critică hotărârile Curții Supreme de Justiție privind anularea unor decizii ale comisiei pre-vetting. Într-un interviu pentru „Ziarul de Gardă”, președinta a declarat că reformarea justiției și resetarea sistemului sunt de fapt o luptă de supraviețuire. Fie va fi perpetuată corupția, fie Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Potrivit Maiei Sandu, deciziile CSJ sunt trase la indigo, ar fi ilegale, de fapt, și constituie o nouă încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției. Sistemul nu vrea să se curețe din interior. Este o luptă de supraviețuire ca stat democratic și cu viitor în Uniunea Europeană. Pe partea cealaltă a baricadei, sunt judecătorii și procurorii corupți, care se țin cu dinții de sistemul putred construit tot de ei și care au devenit bogați și de neatins prin nedreptăți, a transmis președinta Sandu pentru „Ziarul de Gardă”.

„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ sunt ilegale. Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. […] Lupta pe care o ducem este o luptă de supraviețuire. Este vorba despre supraviețuirea noastră ca stat democratic și cu un viitor în Uniunea Europeană. De cealaltă parte a baricadei, sunt judecătorii și procurorii corupți, care au obținut beneficii nemeritate în toți acești ani și care se țin cu dinții de sistemul putred construit tot de ei, pentru că se tem că altfel vor trebui să răspundă pentru abuzurile comise. Au devenit bogați și de neatins prin nedreptăți.”

Amintim că, la 1 august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii de nepromovare a concursurilor pentru consiliile magistraturii și procurorilor. Premierul Dorin Recean i-a acuzat pe unii judecători corupți că ar fi încercat sabotarea reformării CSM și CSP. Breasla a reacționat, invocând independența și neacceptarea unor imixtiuni politice.

Citește mai mult