Regional

Renovarea cetății Soroca: La această etapă sunt implementate nanotehnologii pentru conservarea edificiului.

Lucrările de renovare a Cetății Soroca sunt în toi, finalizarea proiectului este preconizată la mijlocul lunii noiembrie. Specialiștii muncesc zi de zi și susțin că vor reuși la timp. La această etapă sunt implementate nanotehnologii pentru conservarea edificiului. Între altele, sunt folosite cristale anorganice bazate pe dioxid de titan, care oferă o hidrofobie de 99,7 la sută și care permit suprafeței să respire.

tvn.md
Sursa: tvn.md

„E un domeniu mai special unde se aplică particule nanotehnologice, niște cristale de dimensiuni foarte mici ceva de genul o minge de tenis vizavi de Terra, cam așa îi mărimea, care inundă piatra dar în același timp lasă să respire. E un cristal rezistent la UV, la ploi acide, la umiditate adică Cetatea pana la ziua de astăzi îmbiba foarte multa umiditate”, susține Gheorghe Savin.

Pentru durabilitate, în procesul de lucru este folosit și un mortar special, adus din Italia.

„Am folosit la executarea acestor lucrări o tehnologie care este nou formată și permite ca stratul aplicat permite pietrei ca să respire și totodată să nu absoarbă umiditatea din atmosferă ceea ce duce la prelungirea duratei de viață a edificiului. Este o tehnologie care asigură totodată protecția cuvenită pentru conservarea pietrei și a zidărie și la momentul potrivit asigură respirația sau acele procese naturale care se produc în atmosferă”, spune dirigintele de șantier, Mihai Iazinschi.

Potrivit specialiștilor, aceste lucrări nanotehnologice sunt folosite special pentru păstrarea și conservare Cetății.

„Sigur aceste materiale presupun conservare, reconstituire, careva presupun consolidare, impermeabilitate pereților. Trebuie de analizat tematic, fiecare obiect în parte pentru toate obiectele cu potențial istoric este important să le păstrăm sute de ani înainte”, a declarat directorul Agenției de inspectare a monumentelor, Serghei Chiriac.

Restaurarea Cetății din Soroca are loc în cadrului Proiectului transfrontalier "Ștefan cel Mare, istorie comună - patrimoniu comun, Soroca-Vaslui", implementat de către Consiliul raional Soroca și finanțat de către Uniunea Europeană. Bugetul proiectului se cifrează la aproape 1,7 milioane de euro.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult