Regional

Ivan Dudoglo, voinicul orb din Ceadîr-Lunga, și-a etalat lucrările în cadrul unei expoziții organizate la Comrat

El îndoaie cuie de fier dându-le forma de inimioare, înnoadă vergi de metal, se consideră filosof și scrie poezii despre bine și dreptate. Vorbim despre Ivan Dudoglo, voinicul orb din Ceadir-Lunga, care-și trăiește fiecare zi în ciuda greutăților și la limita puterilor umane. Colecțiile de poezii și obiectele din fier create de mâinile bărbatului în vârstă de 72 de ani au devenit exponate ale Muzeului Regional de Istorie și Tradiție Locală din Comrat.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

De fiecare dată când își demonstrează puterea de a modela fierul cu mâna goală, Ivan Dudoglo uimește publicul cu perseverența de neclintit și cu dorința de a depăși constant limitele. Voinicul orb din Ceadîr-Lunga a participat și la concursul „Moldova are talent”.

„Este a doua oară când vin la un astfel de eveniment. Îl cunosc pe Ivan de multă vreme. El are peste 70 de ani, suntem practic de o vârstă. Sunt impresionat de voința sa. În ciuda greutăților face ceea ce iubește, transmite propria experiență generației tinere, demonstrează că trebuie să fii puternic și rezistent.”;

„Am venit cu prietenii mei și sunt fascinată. Văd una ca asta pentru prima dată cum acest om nevăzător confecționează niște lucruri din fier atât de interesante. Nu cred că în prezent mai sunt mulți oameni ca el. El e bravo! Mi-a dăruit această inimioară făcută dintr-un cui și a răsucit această verigă de metal. Voi păstra aceste cadouri.”

Ivan Dudoglo face exerciții de forță de mai bine de 25 de ani. Într-un moment, realizând că își pierde vederea, s-a interesat de experiența sportivilor de renume mondial și a început antrenamentul intensiv. Are un program rigid: trezirea la ora 5 dimineața și ore în șir de antrenament zilnic au dat un rezultate extraordinare. Bărbatul în vârstă de 72 de ani îi surprinde în continuare pe cei din jur cu capacitatea sa de a „cuceri fierul”.

„Întotdeauna m-a interesat puterea pe care o persoană și-a dezvoltat-o prin antrenament, și nu cea care i-a fost dată de natură. Timp de 10 ani am lucrat la o întreprindere din Comrat unde zilnic trebuia să descarc un vagon de salpetru. În timpul zilei, descărcam câte 64 de tone. Era nevoie de multă rezistență. Acolo m-am obișnuit cu munca grea, iar apoi, când mi-am pierdut vederea la ochiul drept, am început să fac exerciții de forță cu lanțuri, cuie și tije. Mereu am fost interesat doar de două subiecte: tema binelui și a răului și tema echității. Pentru că atunci când nu există dreptate, totul în jur este în culoare gri și sumbru”, spune Ivan Dudoglo.

Pe lângă pasiunea pentru exercițiile de forță, Ivan Dudoglo scrie versuri. Au fost publicate deja 11 culegeri de poezie sub titlul general „Revelațiile lui Samson”.

Citește mai mult