Regional

Tot mai mulți antreprenori din Republica Moldova dezvoltă turismul local cu sprijinul Uniunii Europene

În timp ce unii moldoveni aleg să-și petreacă vacanța la mare sau la munte, peste hotare, străinii vin în Republica Moldova să ne descopere țara. Unde mai pui că există o ofertă interesantă de destinații. Și pentru a putea să promoveze tradițiile și obiceiurile de acasă, tot mai mulți antreprenori din Republica Moldova se lansează în afaceri și dezvoltă turismul local.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Este și cazul unei familii din Cahul care a pus pe roate o afacere sustenabilă. În pandemia de Covid-19 afacerile au avut de suferit, însă în acea perioadă Lidia Lazăr a văzut o oportunitate bună pentru a deschide o pensiune turistică în satul Pașcani. Situată în Lunca Prutului de Jos, pensiunea are o capacitate de 11 camere.

„Ne-am lansat în pandemie deoarece era regula mai puține persoane și în aer liber și, dispunând de acest teren, ne-a prins bine. Dispunem de un hotel, un restaurant și căsuțe de închiriat. În cadrul programului EU4Moldova, mi-am procurat un condiționer, un cuptor și scaune care aduc un folos mare chiar”, spune Lidia Lazăr, antreprenoare.

Mai la sud, în satul Văleni, o altă pensiune reprezintă potențialul turistic al regiunii de sud a țării, mai exact al Rezervației științifice Prutul de Jos și al Lacului Beleu.

„Noi le numim căsuțe-muzeu pentru că fiecare reprezintă meserii din Lunca Prutului. Vorbim de casa ciobanului, casa meșteșugarului, este un concept integrat. Ele sunt construite din materiale biologice, ecologice - stuf, paie, lut. Am observat acest interes crescând al turiștilor, inclusiv al turiștilor străini, de a cunoaște această părticică a lumii. Am accesat un grant de 30 de mii de euro pe care l-am folosit atât pentru amenajarea căsuțelor cu echipamente, cât și dezvoltarea unui centru de piscină și spa”, afirmă antreprenorul Nicolae Știrbeț.

VOX: „Suntem turiști din Croația. Am citit în internet despre Văleni și am decis să venim aici. Aveți o țară foarte frumoasă, oameni foarte primitori, mâncare delicioasă, locuri deosebite, însă drumurile lasă de dorit.”;

„Sunt foarte puține investiții anume în turism, dar pe viitor este o latură care trebuie mult mai mult dezvoltată și mă bucur că acum sunt oameni care investesc, ca exemplu, proprietarii acestei pensiuni.”

Dezvoltarea afacerilor a fost posibilă grație Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, în cadrul căruia antreprenorii au beneficiat de granturi.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Citește mai mult